Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Nahrál jsem pár skladeb a teď se snažím je upravit, ale mám pořád problém se šumem, který mi kazí celé nahrávky. Používám Audacity, což je super program, ale nevím si rady s tím, jak efektivně odstranit ten rušivý zvuk. Mám nějaký šum na pozadí, který je dost nepříjemný a chtěl bych ho co nejvíc eliminovat, aby to znělo lépe. Zkoušel jsem už různě experimentovat s těmi filtry a efekty, co tam jsou, ale zatím mi to moc nepomohlo. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemá nějaké tipy nebo konkrétní postup, jak na to? Mě zajímá hlavně, jak vybrat ten správný úsek pro odstranění šumu a jestli je lepší použít nějaký efekt jako Noise Reduction nebo něco jiného. Jaký máte zkušenosti? Je potřeba udělat nějaké přípravy před tím, než začnu s úpravou nahrávky? A co třeba nastavení parametrů při aplikaci těch efektů? Byl bych fakt vděčný za jakoukoli radu, protože mi to už leze na nervy a chci, aby moje nahrávky zněly profesionálněji. Díky moc!

164 slov
1.6 minut čtení
3. 4. 2023
Simona Charvátová
Simona Charvátová

S tím šumem to může být fakt otravný. Zkus se nejdřív zaměřit na to, jak vyberáš úsek pro odstranění šumu. Otevři nahrávku a najdi část, kde je slyšet jen ten šum, bez hudby nebo hlasu – to je klíčový krok. Potom ten úsek vyber a jdi na Efekty -> Noise Reduction a klikni na Get Noise Profile. Tím Audacity "naučíš" jaký zvuk chceš odstranit.

Pak označ celou nahrávku (Ctrl + A) a znovu otevři Noise Reduction. Tady si hraj s parametry – hlavně s nastavením Noise Reduction a Sensitivity, abys nezničil zvuk samotné nahrávky. Zkus začít třeba s hodnotama kolem 12 dB pro Noise Reduction a 6-12 pro Sensitivity a pak to podle potřeby doladíš.

Jestli ti to přijde moc agresivní, klidně to udělej víckrát s menšími hodnotami, aby se ti zvuk nesnížil moc. Občas pomůže i po tomhle procesu použít kompresor nebo EQ, aby to znělo lépe. Jo a nezapomeň si nahrávku uložit jako projekt, kdybys potřeboval něco vrátit zpátky. Takže hodně štěstí, snad ti to pomůže!

166 slov
1.7 minut čtení
21. 9. 2023
Richard Adamec
Richard Adamec

Odstranění šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces, ale chce to trochu cviku. Nejprve si najdi úsek nahrávky, kde je jen šum, nic jiného. To je důležitý krok, protože Audacity na základě toho určí, co máš odstranit. Otevři efekty a najdi Noise Reduction. Klikni na "Get Noise Profile" s vybraným úsekem. Pak označ celou nahrávku (Ctrl + A) a znovu otevři Noise Reduction. Tady můžeš nastavit tři parametry – Noise Reduction, Sensitivity a Frequency Smoothing. Zkus začít s nízkýma hodnotama a pak to postupně zvyšuj, aby jsi viděl, jak to ovlivňuje zvuk. Je dobrý to vyzkoušet několikrát, než najdeš ideální nastavení. Pokud se ti zdá výsledek pořád slabý, můžeš zkusit i Equalization nebo Compressor, ale opatrně, ať to nezní uměle. A jo, před úpravou je lepší mít nahrávku co nejčistší už od začátku – kvalitní mikrofon a dobré prostředí ti ušetří spoustu práce. Drž se toho a brzy budeš mít nahrávky, který zní líp!

154 slov
1.5 minut čtení
9. 11. 2024
Jiří Janků
Jiří Janků