Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když šum nejde úplně odstranit?

Co dělat, když šum nejde úplně odstranit?

Už dlouho se snažím upravit svoje nahrávky v Audacity a pořád se mi nedaří zbavit se šumu. Zkoušel jsem různé nastavení filtru, ale vždycky tam něco zůstane. Je to hrozně frustrující, protože chci mít zvuk co nejčistší. Mám pocit, že jsem udělal všechno, co jsem mohl – snížil jsem úroveň šumu, aplikoval jsem noise reduction, dokonce jsem vyzkoušel i EQ nastavení, ale šum je stále slyšet. Existuje nějaká technika nebo trik, jak to udělat lépe? Myslíte, že pomůže použít jiný software nebo pluginy? Jaké máte zkušenosti s tímto problémem? Dává smysl nahrávat znovu s jiným mikrofonem nebo by to mohlo být i tím, jak mám nastavený prostor pro nahrávání? Co dělat, když mám pocit, že už nemám žádné další nápady a šum mě i nadále zlobí? Jaké jsou vaše tipy na odstranění šumu v Audacity, které byste doporučili? Děkuji za jakoukoli pomoc!

142 slov
1.4 minut čtení
17. 6. 2023
Lucie Rozsypalová
Lucie Rozsypalová

Zkus se zaměřit na to, jak jsi nahrával. Šum může být způsoben špatným mikrofonem nebo okolním hlukem. Vytvoř si lepší akustické prostředí – třeba přidej nějaké polstry nebo závěsy, aby se tlumily odrazy zvuku. Jinak v Audacity zkus použít víc než jen jeden filtr na odstranění šumu; někdy je dobrý udělat vrstvu po vrstvě, třeba nejdřív odstranit základní šum a pak doladit EQ. Taky si vyzkoušej jiný software, jako je Reaper nebo Adobe Audition, mají lepší nástroje na redukci šumu. Kdybys měl možnost, jdi do kvalitnějšího mikrofonu, to přece jen dělá hodně. Nahrávej v klidu a zkus mít mikrofon blíž k ústům, aby se snížil vliv okolního šumu. Každá maličkost se počítá!“} 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 🟢 1/1 ⏹️ ✖️ ✔️ 💡 ✏️ 📅 🚦 🔑 📖 🌐 📞 🔗 ❌ ✅ 🔄 🎙️ 🍏 🎤 🔊 🔊 💾 💾 ☀️ 📷 📽️ 🎥 🌙 🎧 🔕 💡 ✉️ ❌ ✔️ ✏️ 💰 📚 🎓 🎱 🌍

303 slov
3 minut čtení
24. 1. 2025
Ludmila Chalupová
Ludmila Chalupová

Když se ti nedaří šum úplně odstranit, můžeš zkusit pár triků. Nejdřív si ověř, jestli máš v místnosti co nejlepší akustiku – třeba použít nějaké měkké materiály na ztišení odrazů, to může hodně pomoct. Zkus nahrávat blíž k mikrofonu a zmenšit vzdálenost mezi tebou a ním. Pokud jsi už zkoušel noise reduction v Audacity, zvaž, jestli by ti neprospělo víc než jedna aplikace filtru. Místo jednoho silného filtru zkombinuj několik slabší – můžeš tak lépe zachovat kvalitu zvuku. Taky se podívej na různé pluginy, některé třetí strany nabízí silnější možnosti než Audacity. V případě vážnějších problémů bych doporučil přemýšlet o novém mikrofonu nebo zvukové kartě, pokud je to ve tvém rozpočtu. Nahrávat znovu může být dobrý nápad, pokud jsi našel nějaké konkrétní problémy při nahrávání. A nakonec, nevzdávej to – občas je potřeba prostě víc pokusů a experimentování.

138 slov
1.4 minut čtení
23. 4. 2023
Michal Burian
Michal Burian