Audacity.cz/Fórum/Nastavení EQ v Audacity pro čistší zvuk

Nastavení EQ v Audacity pro čistší zvuk

Zdravím všechny, mám takový problém ohledně nastavení EQ ve Audacity. Nahrávám různé zvuky, jako například hudbu a podcasty, ale pořád mi to přijde, že zvuk není tak čistý, jak bych si přál. Zkoušel jsem různě upravovat úrovně, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho, co bych chtěl. Mám pocit, že některé frekvence jsou moc silné a jiné naopak slabé, což způsobuje, že zvuk je takový nezřetelný a nudný. Jak bych měl správně nastavit EQ? Mohl byste mi prosím poradit, jaké frekvence zvýšit nebo snížit a jaké hodnoty použít? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy na to, jak efektivně používat EQ v kombinaci s dalšími efekty? Vím, že každý má jiný styl a preference, ale rád bych slyšel nějaké osvědčené postupy. Děkuji moc za pomoc!

126 slov
1.3 minut čtení
8. 11. 2024
Viktor Malý
Viktor Malý

Takže, EQ ve Audacity může být trošku tricky, ale dá se to zvládnout. Hlavně se zaměř na to, co chceš vylepšit. Jestli máš pocit, že zvuk je takový plochý, zkus zvýšit basy někde kolem 80-100 Hz. To dodá sílu a plnost. Naopak, jestli jsou vyšší frekvence jako sibilance (to šumění s "s") moc silné, tak zkus snížit kolem 4-6 kHz. Taky můžeš udělat high cut nad 15 kHz, aby ses zbavil nějakého šumu.

Důležitý je neudělat to moc radikálně, jinak to spíš uškodí. Zkuste jemné úpravy po 2-3 dB. A pokud používáš další efekty jako kompresor nebo reverb, dej si pozor na pořadí – EQ většinou před kompresorem, aby se kompresor choval líp a reagoval na čistší signál. Když už jsi v Audacity, nezapomeň použít i normalizaci po úpravách, to může taky pomoct se zvukem.

Experimentuj s tím a najdi, co ti sedí. Každý má jiný ucho a styl, tak si hraj a hledej svoje nastavení.

156 slov
1.6 minut čtení
8. 1. 2022
Luboš Vyskočil
Luboš Vyskočil

Co se týče EQ v Audacity, tak za mě je dobrý začít s tím, že se zaměříš na frekvence kolem 80 Hz, kde bývá hodně basů. Pokud je to moc silné, zkus je trošku stáhnout, aby ti to nezasahovalo do zbytku zvuku. Pak je důležitý střední pásmo mezi 300 a 600 Hz – tam často bývá to "zmatkovité". Zkus snížit o pár decibelů, aby to nebylo tak "ušaté". Naopak vyšší frekvence kolem 3-5 kHz můžeš zvýšit, to dodá jasnost a čistotu. Ale pozor na 1 kHz, tam může být taky spousta nežádoucích zvuků.

Když už máš EQ nastavený, tak jdi na kompresor, aby ses zbavil těch největších dynamických výkyvů. A nezapomeň na reverb – tomu se říká "zvuková hloubka", ale s tím opatrně, aby to nezní jako ve sprše. Když tyhle efekty zkombinuješ s EQ, měl bys dosáhnout čistějšího zvuku. Hodně štěstí!

141 slov
1.4 minut čtení
13. 2. 2021
Natálie Marková
Natálie Marková