Audacity.cz/Fórum/Jaké EQ filtry používáte pro odstranění šumu?

Jaké EQ filtry používáte pro odstranění šumu?

Když se bavíme o nahrávkách a celkovém zpracování zvuku, tak se určitě nikdo nevyhne otázce, jak efektivně odstranit šum. V poslední době se snažím zdokonalit v práci s Audacity a hledám tipy, které EQ filtry by mohly být nejlepší pro odfiltrování nežádoucího šumu z nahrávek. Mám na mysli situace, kdy při nahrávání nejsou ideální podmínky, třeba když je slyšet nějaký okolní hluk nebo když se nahrávka zdá příliš "špinavá". Jaké konkrétní frekvence doporučujete snížit nebo zvýšit? Používáte nějaké specifické nastavení, které vám pomohlo vyčistit zvuk? Zajímají mě hlavně tipy na to, jak se co nejlépe vypořádat s těmi nejběžnějšími problémy, jako jsou třeba nízkofrekvenční brumy nebo vysokofrekvenční šumy. Je dobré používat i nějaké další efekty spolu s EQ, nebo je lepší se soustředit jen na úpravu frekvencí? Určitě by mi pomohly vaše zkušenosti a případně i ukázky nebo rady, jak konkrétně pracovat s EQ v Audacity. Díky!

147 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2021
Michal Žemlička
Michal Žemlička

Při odstraňování šumu v Audacity je dobrý začátek zaměřit se na konkrétní frekvence, které dělají problém. Zpravidla platí, že nízkofrekvenční brumy (třeba pod 80 Hz) můžeš snížit pomocí low-cut filtru, což pomůže zbavit se nežádoucích hluků. Pokud máš vysokofrekvenční šum, zkuste snížit okolo 10 kHz a výše, tam se většinou nachází ten nepříjemný hiss nebo šum. Důležité je dělat to jemně, aby zvuk neztratil svoji přirozenost.

Kromě EQ může pomoci i nějaký kompresor nebo de-esser na vyhlazení výšek. Taky se vyplatí použít redukci šumu, co Audacity nabízí. Můžeš zkusit i funkci „Noise Reduction“, tu jsem používal docela dost.

Celkově bych doporučil nejdřív udělat základní EQ a pak to dovyčistit dalšími efekty, aby to znělo co nejlíp. Neboj se experimentovat s různými nastaveními a poslouchat výsledky – to je podle mě klíčový.

129 slov
1.3 minut čtení
29. 10. 2024
Anna Kolářová
Anna Kolářová

Při odstraňování šumu v Audacity používám hlavně EQ filtry na snížení určitých frekvencí. Pro nízkofrekvenční brumy je dobrý tip snížit kolem 80 Hz, aby se zbavil toho "huhňání". Na vysokofrekvenční šum, jako je šum ze vzduchotechniky nebo praskání, zkus snížit frekvence nad 12 kHz. Někdy pomůže i použití high-pass filtru, který vyřízne nízké frekvence, které nejsou potřebné. Co se týče kombinace s dalšími efekty, určitě doporučuju zkusit kompresor po EQ, to může zvuk pěkně vyčistit. A nezapomeň na normalizaci hlasitosti – často pomůže sjednotit celkový zvuk. Každá nahrávka je jiná, takže experimentuj s nastavením a poslouchej! Tak hodně štěstí!

99 slov
1 minut čtení
2. 10. 2024
Jitka Kyselová
Jitka Kyselová