Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit echa v nahrávkách v Audacity?

Jak se zbavit echa v nahrávkách v Audacity?

Nahrávám už nějakou dobu a dost mě štve, že moje nahrávky mají takové divné echo. Zkouším to vyřešit, ale pořád to není ono. Používám Audacity, což je sice skvělý program, ale nějak mi tam uniká, jak se toho echa úplně zbavit. Dělám doma nahrávky na mikrofon, který jsem si koupil, ale jakmile začnu mluvit, tak slyším to echo a je to fakt nepříjemné. Zkoušel jsem různé nastavení zvuku a efekty, ale to stále nepomohlo. Možná dělám něco špatně? Mám zkusit jiný typ mikrofonu nebo něco změnit na akustice místnosti? Když už jsem u toho, tak co třeba použití různých filtrů nebo efektů přímo v Audacity? Někdo říká, že je dobré používat kompresor nebo ekvalizér, ale vlastně nevím, jak na to. Našel jsem pár tutoriálů, ale nezdá se mi, že by mi konkrétně pomohly s echováním. Co byste doporučili? Nechci mít nahrávku plnou nežádoucích zvuků a chtěl bych, aby to znělo profesionálněji. Takže pokud máte nějaké tipy nebo triky, jak se tohoto echa zbavit a udělat mé nahrávky čistšími, budu moc vděčný za každou radu. Díky!

175 slov
1.8 minut čtení
19. 9. 2024
Matěj Holuša
Matěj Holuša

To echo v nahrávkách může být dost otravný, to chápu. Zkus se zaměřit na akustiku místnosti, protože pokud máš tvrdé stěny a podlahu, zvuk se odráží a vytváří to echo. Můžeš zkusit pověsit nějaké deky nebo polštáře kolem místa nahrávání, aby se zvuk pohlcoval. Co se týče mikrofonu, zkusit jiný může být dobrý nápad, ale i ten co máš teď by měl fungovat, pokud ho správně nastavíš.

V Audacity je dobrý použít efekt "Noise Reduction" na odstranění šumů a pak "Compressor", což ti pomůže vyrovnat hlasitost a zmírnit echo. Ekvalizér taky může pomoct, zkuste se zaměřit na frekvence, kde je to echo nejvíc slyšet. Když už jsi u toho, zkus si pohrát s nastavením latence v Audacity, jestli ti to nepomůže. Hodně štěstí!

123 slov
1.2 minut čtení
15. 12. 2024
Milena Prokopová
Milena Prokopová

Zbavit se echa v nahrávkách může být fakt oříšek. Pokud ti to echo dělá problém, zkus se zaměřit na akustiku místnosti, kde nahráváš. Máš tam třeba hodně tvrdých ploch? Zkus přidat nějaké měkké materiály jako polštáře nebo koberce, to by mohlo trochu pohlcovat zvuk.

Dále si zkontroluj mikrofon – pokud máš levný mikrofon, může to být taky příčina. Zkusit jiný typ by určitě stálo za pokus. Můžeš taky nastavit nižší citlivost na mikrofon, aby se zachytilo méně okolního hluku.

V Audacity pak můžeš vyzkoušet efekty jako "Noise Reduction" nebo "Equalization" – ty by měly pomoct s odstraněním nežádoucích zvuků. Kompresor ti může pomoct vyrovnat hlasitost, ale echo to úplně nevyřeší. A nezapomeň si nahrávky poslechnout na různých reproduktorech, ať víš, jak to zní jinde.

Pokud stále nebudeš spokojený, mrkni na tutoriály na YouTube, jde tam najít dost užitečných tipů přímo pro Audacity.

140 slov
1.4 minut čtení
20. 9. 2024
Vladimíra Bártová
Vladimíra Bártová