Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když kompresor udělá zvuk příliš plochý?

Co dělat, když kompresor udělá zvuk příliš plochý?

V poslední době jsem si všiml, že můj kompresor dává zvuk, který se mi zdá být nějaký podivně plochý. Možná je to jen můj dojem, ale přijde mi, že zvuk postrádá tu hloubku a dynamiku, kterou bych očekával. Používám Audacity na zpracování svého zvuku a mám pocit, že jsem zkusil všechny možné nastavení a úpravy, ale žádné z toho nezabralo. Odkdy se to začalo? No, možná po poslední úpravě, kdy jsem hrál s některými parametry kompresoru, ale teď nevím, jak se k tomu postavit. Dalo by se říct, že se snažím o kvalitní zvuk ve svých projektech a teď mám pocit, že to všechno jde do háje. Může někdo poradit, co by mohlo způsobovat tento plochý zvuk? Je to něco s nastavením kompresoru nebo snad s mým mixem? Zkoušel jsem různé hodnoty prahu a poměru, ale asi jsem na to špatně šáhnul. Jaké techniky byste doporučili pro obnovení živosti a rozmanitosti zvuku? Je něco konkrétního, co bych měl zkontrolovat nebo změnit? Nemám moc zkušeností s tímto druhem úprav a rád bych se poučil od ostatních. Každý tip nebo rada by pro mě znamenala hodně.

184 slov
1.8 minut čtení
4. 12. 2023
Roman Slavík
Roman Slavík

Zní to, jako bys mohl mít problém s nastavením kompresoru. Když je zvuk plochý, často to znamená, že jsi možná moc utáhnul poměr nebo prahem. Zkus snížit poměr tak na 2:1 nebo 3:1 a zvednout prahovou hodnotu. Taky se podívej na attack a release časy – krátký attack může udělat zvuk příliš tvrdým a zabít dynamičnost.

A co se týče mixu, zkus přidat nějaké EQ, aby ses zbavil nežádoucích frekvencí a zvýraznil některé klíčové části. Možná by ti pomohlo i lehké přidání reverb nebo delay pro prostorovost. Někdy stačí i jen menší úpravy, aby se zvuk probudil. Hlavně experimentuj a poslouchej, co funguje. Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
4. 2. 2025
Dana Ševčíková
Dana Ševčíková

Zní to, jako bys mohl mít problém s nastavením kompresoru. Když to začne znít plochě, můžeš mít příliš vysoký poměr komprese nebo špatně nastavený práh. Zkus snížit poměr a pozoruj, jestli se to zlepší. Taky se podívej na attack a release časy – moc rychlý attack může udusit transienci a tím zvuk ztratí dynamiku. A nezapomeň na EQ – možná je to i tím, že některé frekvence jsou potlačené. Můžeš vyzkoušet přidat trochu boost v oblasti basů nebo výšek, aby zvuk ožil. Fakt důležitý je i mix – pokud je všechno moc vyrovnané, tak to taky může znít plochě. Zkus hrát s různými úrovněmi jednotlivých stop. Hlavně si dej pozor, abys to nepřehnal s kompresí, jinak ti zvuk ztrácí energii. Držím palce!

122 slov
1.2 minut čtení
1. 6. 2024
Václav Procházka
Václav Procházka