Audacity.cz/Fórum/Kdy vlastně použít EQ při mixování a proč to děláme?

Kdy vlastně použít EQ při mixování a proč to děláme?

Úplně mě zajímá, kdy je nejlepší nasadit EQ při mixování a jaký to vlastně má důvod. Vím, že EQ se používá k úpravě frekvencí, ale nejsem si úplně jistý, kdy přesně bych měl začít s jeho použitím. Mám pocit, že to může změnit celkový zvuk skladby, ale někdy nevím, jestli ho mám použít hned na začátku, nebo spíš až když mám víc hotový mix. Jak to děláte vy? Záleží na tom, jaké nástroje používám? Například, když mixuji vokály nebo bicí, mělo by to být jiné než při mixování kytar nebo kláves? A co se týká různých typů EQ – je lepší používat parametrický nebo grafický EQ, když chci dosáhnout konkrétního efektu? Vím, že každý má jiný styl a techniku, ale zajímalo by mě, jaké jsou vaše tipy a triky ohledně EQ. Kdybyste měli doporučit nějaké základní postupy pro EQ v mixu, co byste poradili? Děkuji za všechny rady a tipy!

150 slov
1.5 minut čtení
14. 8. 2023
Šárka Hladíková

EQ bys měl použít, když chceš vyčistit nebo upravit frekvence jednotlivých nástrojů. Je dobrý začít po nahrávání, ale můžeš ho klidně použít i hned na začátku, když cítíš, že to potřebuješ. Vokály většinou potřebují víc prostoru v midrange, bicí zas musíš vyčistit od nízkých frekvencí, aby se neperou s basovou linkou. U kytar a kláves můžeš experimentovat víc, třeba je zřetelněji posunout do pozadí nebo naopak zvýraznit podle stylu. Jinak parametrický EQ je super pro detailní úpravy, zatímco grafický ti dá víc přehled o celkovém zvuku. Základně se drž pravidla – nebuď příliš agresivní, snaž se o jemné úpravy, a vždycky poslouchej v kontextu celého mixu. Hlavně nezapomínej, že méně je někdy více.

113 slov
1.1 minut čtení
20. 11. 2023
Antonín Tvrdík

EQ bys měl použít, kdykoliv něco začne znít špatně nebo když chceš něco zvýraznit. Je to fakt důležitý nástroj, co ti pomůže udělat mix čistší a vyváženější. Začít můžeš klidně už při prvním nahrávání, když pracuješ s vokály nebo bicími. Ty mají často dost frekvencí, který se můžou navzájem prát, takže EQ může pomoct je od sebe odlišit. Když mixuješ kytary nebo klávesy, tak se zase podívej na to, co už tam je, a podle toho dolaďuj. Parametrický EQ ti dá větší kontrolu, když chceš přesně zasáhnout určitou frekvenci a grafický EQ spíš na rychlé úpravy pro celek. Základní tipy? Zkus odstranit nežádoucí frekvence (někdy stačí nízké pásmo) a pak přidávej to, co chceš zvýraznit. Ale hlavně – nebuď moc agresivní, jemnost je klíčová.

124 slov
1.2 minut čtení
16. 3. 2024
Andrea Jirková
Audacity.cz/Články/Zpracování hudby
Optimalizace EQ: Kdy a proč používat vyvážení frekvencí v mixáži?Článek se zaměřuje na důležitost ekvalizace v mixáži, vysvětluje, jak používat ekvalizéry pro dosažení čistoty a jasnosti ve zvuku. Rady a tipy pro pr...
1000 slov
10 minut čtení
26. 4. 2023
Marek Dvořák
Přečíst článek