Audacity.cz/Fórum/Jak vyvážit frekvence v Audacity?

Jak vyvážit frekvence v Audacity?

Když se snažím upravit zvukové stopy v Audacity, vždycky narazím na problém s frekvencemi. Mám nahrávku, která zní docela dobře, ale zdá se mi, že některé části jsou buď moc basové, nebo naopak příliš výškové. Zkrátka to neznělo tak, jak bych si představoval. Zkoušel jsem různé efekty a filtry, ale nikdy jsem nebyl úplně spokojený s výsledkem. Četl jsem něco o EQ, což by mělo pomoci s vyvážením těchto frekvencí, ale nejsem si jistý, jak na to. Můžete mi prosím poradit, jaký je nejlepší způsob, jak vyvážit frekvence v Audacity? Jaké konkrétní kroky bych měl podniknout? Je lepší začít s nějakým presetem nebo raději upravit jednotlivé frekvence ručně? A co třeba použití analýzy spektra? Je to užitečné v tomto procesu? Taky bych chtěl vědět, jestli je potřeba mít nějaké speciální znalosti o zvuku nebo je to zvládnutelné i pro začátečníka jako jsem já. Každá rada by byla super, protože chci, aby moje nahrávky zněly profesionálněji a víc vyváženě. Díky!

159 slov
1.6 minut čtení
10. 11. 2023
Daniel Buchta

Takže, když chceš vyvážit frekvence v Audacity, EQ (ekvalizér) je fakt skvělý nástroj. Můžeš to udělat takhle: otevři efekt EQ a začni s nějakým presetem, třeba "Vokály" nebo "Basové zvýraznění". Od toho se můžeš odrazit a pak si hrát s jednotlivýma frekvencema, dokud nenajdeš to, co ti sedí.

Jestli máš pocit, že je něco moc basový, zkus snížit frekvence kolem 60-100 Hz. A naopak pokud ti chybí výšky, tak zvedni něco kolem 3-5 kHz. Jo a určitě doporučuji použít analýzu spektra – ta ti ukáže, kde jsou ty silný frekvence a co třeba potlačit nebo zvýraznit.

Znalosti o zvuku nejsou nutný, ale čím víc budeš experimentovat, tím líp to zvládneš. Taky se neboj zkoušet víc efektů dohromady a poslouchat, jak to zní. Hlavně si dej čas a netlač na sebe – nahrávky se dají upravit do lepší podoby i s trochou trpělivosti.

140 slov
1.4 minut čtení
4. 12. 2024
Andrea Zachová

Takže, pro vyvážení frekvencí v Audacity doporučuju začít s EQ (equalizer). Je to fakt užitečný nástroj. Můžeš ho najít pod Efekty -> Equalization. Zkus si vybrat nějaký preset, třeba "Bass Boost" nebo „Treble Boost“, a pak to doladit podle svých potřeb. Pokud máš moc basů, tak zkus snížit frekvence kolem 60-100 Hz. Naopak, když je to moc vysoko, tak se podívej na 3-5 kHz.

Pokud chceš být víc precizní, můžeš použít grafický EQ a upravit jednotlivé pásma ručně. To ti dá větší kontrolu, ale chce to trochu ucho a trpělivost. Analýza spektra je taky super – můžeš vidět, jaké frekvence dominují v tvé nahrávce a podle toho se rozhodnout, co upravit.

Nemusíš mít žádné speciální znalosti, stačí trošku experimentovat a poslouchat. Nahrávky zní lépe s praxí, takže se neboj zkoušet různé věci, dokud nenajdeš zvuk, co ti sedí. Hlavně buď trpělivý a hraj si s tím!

144 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2025
Zdeňka Navrátilová
Audacity.cz/Články/Zpracování hudby
Optimalizace EQ: Kdy a proč používat vyvážení frekvencí v mixáži?Článek se zaměřuje na důležitost ekvalizace v mixáži, vysvětluje, jak používat ekvalizéry pro dosažení čistoty a jasnosti ve zvuku. Rady a tipy pro pr...
1000 slov
10 minut čtení
26. 4. 2023
Marek Dvořák
Přečíst článek