Audacity.cz/Fórum/Jaké efekty bych měl použít v Audacity pro čistější zvuk při nahrávání podcastu?

Jaké efekty bych měl použít v Audacity pro čistější zvuk při nahrávání podcastu?

Když se snažím nahrát svůj podcast, občas mě trápí, že výstupní zvuk není tak čistý, jak bych si představoval. Vím, že Audacity je super nástroj pro zpracování zvuku, ale nejsem si úplně jistý, jaké efekty bych měl použít, abych dosáhl toho nejlepšího výsledku. Mám na mysli něco, co by mi pomohlo odstranit šum v pozadí a udělat hlas jasnější. Zkoušel jsem už pár věcí, jako je normalizace a komprese, ale pořád to není úplně ono. Možná bych měl experimentovat s EQ nebo nějakými dalšími efekty? Jaké konkrétní nastavení byste doporučili? A co s těmi nejčastějšími problémy jako jsou praskání nebo echo? Chtěl bych se vyhnout příliš technickým detailům, takže pokud máte nějaké tipy na jednoduché úpravy, které by zvládl i začátečník jako já, byl bych moc vděčný. Jaké triky používáte vy pro dosažení čistšího zvuku v Audacity? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady."

144 slov
1.4 minut čtení
9. 11. 2022
Kristýna Čermáková
Kristýna Čermáková

Zkus použít tyhle základní efekty, co ti můžou pomoct. Nejprv dej na nahrávku noise reduction, to ti odstraní ten otravný šum v pozadí. Pak si pohráj s EQ – zkus zvýšit vyšší frekvence, třeba kolem 3-5 kHz, to udělá hlas jasnější. Komprese je taky fajn, ale bacha na to, abys to nepřehnal, jinak to bude znít uměle. Můžeš zkusit i normalizaci, aby byl zvuk vyrovnanější. Když máš problémy s praskáním nebo echama, zkús snížit úroveň vstupu při nahrávání nebo se zaměřit na akustiku místnosti – třeba nějaký polštáře nebo deky kolem. A celkově se neboj experimentovat, každý hlas je jinej a co funguje pro jednoho nemusí fungovat pro druhého.

109 slov
1.1 minut čtení
29. 12. 2024
Antonín Fučík
Antonín Fučík

Když se snažíš zlepšit zvuk pro svůj podcast, pár jednoduchých kroků ti může dost pomoct. Prvně, vyzkoušej snížit šum pomocí efektu "Noise Reduction". Je to docela intuitivní – označíš část ticha, kde je jen šum, pak ho aplikuješ na celý záznam. Pomůže to dost.

Pak zkusi EQ (equalizaci) – trošku zvýšit výšky kolem 3-6 kHz může tvůj hlas udělat jasnější. Nezapomeň ale na to, že s tím to nesmíš přehnat, jinak to bude znít uměle.

Komprese je další věc, co bys měl zkusit. Trochu zpevní dynamiku a pomůže vyrovnat hlasitost. Nastav poměr kolem 3:1 a trošku utáhnout threshold.

Pokud máš echo, zkus nahrávat v menší místnosti nebo použij nějakou pěnu na akustiku. Můžeš taky experimentovat s efektem "Reverb" a nastavit ho na minimum, aby se echa zbavil.

A nakonec normalizace po všech těchto úpravách dodá finální úroveň hlasitosti. Tak hodně štěstí s nahráváním!

140 slov
1.4 minut čtení
11. 9. 2024
Jan Slavík
Jan Slavík