Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu na nahrávce v Audacity?

Jak se zbavit šumu na nahrávce v Audacity?

Potřeboval bych poradit ohledně nahrávání zvuku v Audacity. Vytvořil jsem několik nahrávek, na kterých mám skvělý obsah, ale bohužel se mi tam objevuje dost otravný šum. Zkoušel jsem to různě upravit, ale šum pořád přetrvává a kazí celkový dojem. Chtěl bych vědět, jestli existují nějaké tipy nebo triky, jak efektivně odstranit ten šum. Vím, že Audacity má nějaké funkce na odstranění šumu, ale nejsem si jistý, jak přesně je použít. Můžete mi prosím popsat postup? Jaké nastavení by bylo nejlepší použít? A nevíte, jestli to má nějaký vliv na kvalitu zvuku? Děkuji všem za pomoc!

95 slov
1 minut čtení
24. 11. 2024
Jaroslava Kotková
Jaroslava Kotková

Zbavit se šumu v Audacity je celkem jednoduché, i když to chce trochu cviku. Nejprve si vyber nějakou část nahrávky, kde je jen šum, a označ ji. Pak jdi do menu Efekty a vyber "Odstranit šum". Klikni na "Získat profil šumu" a tím Audacity zjistí, co chceš odstranit.

Potom označ celou nahrávku a znovu jdi na "Odstranit šum". Tentokrát nastav hodnoty – doporučuji začít s standardními nastaveními a pak si pohrát s hodnotou "Snížení šumu". Dávkuj to opatrně, protože moc agresivní nastavení může udělat zvuk plechový nebo umělý.

A jo, má to vliv na kvalitu zvuku, takže se snaž najít dobrou rovnováhu mezi odstraněním šumu a zachováním kvality. Po aplikaci můžeš zkusit ještě pár dalších efektů jako kompresi nebo EQ, aby to lépe sedlo. Tak hodně štěstí!

125 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2025
Jan Jonáš
Jan Jonáš

Jasně, šum je fakt otravnej. V Audacity to jde odstranit docela snadno. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum, a pak jdi na "Efekt" a vyber "Odebrat šum". Klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity vezme vzorek toho šumu, co chceš odstranit. Pak označ celou nahrávku nebo jen její část, znovu zajdi do "Efekt" a zvol "Odebrat šum". Tady si můžeš nastavit, kolik šumu chceš odstranit - doporučuji začít s nižšími hodnotami a postupně zvyšovat, abys neztratil kvalitu zvuku. Může se to trochu zkreslit, tak dej pozor. Fakt to funguje, ale chce to trošku experimentovat s nastavením. Hodně štěstí!

101 slov
1 minut čtení
10. 1. 2025
Jan Pecka
Jan Pecka