Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit zvuk větru z nahrávky pomocí Audacity?

Jak odstranit zvuk větru z nahrávky pomocí Audacity?

Zdravím, mám dotaz ohledně používání programu Audacity pro úpravy zvuku. Nedávno jsem nahrával nějaké venkovní rozhovory a bohužel jsem se potýkal s problémem, kdy se do nahrávky dostal nepříjemný zvuk větru. Je to fakt otravný, když se snažím poslouchat důležité informace a místo toho slyším šumění větru. Slyšel jsem, že Audacity je skvělý nástroj na zpracování zvuku a chtěl bych vědět, jestli je možné použít ho k odstranění takového rušivého zvuku. Mám na mysli, jestli tam jsou nějaké speciální funkce nebo efekty, které mi mohou pomoci zbavit se toho hnusného šumu. Má někdo zkušenosti s tímhle? Jaké jsou nejlepší postupy, abych to udělal správně? Nebo je lepší použít nějakou jinou techniku? Ocenil bych jakékoliv tipy nebo rady, jak na to, protože nechci, aby moje nahrávky byly pořád takhle zkreslené. Díky moc!

131 slov
1.3 minut čtení
12. 9. 2024
Radka Tomanová
Radka Tomanová

Odstranění zvuku větru v Audacity není úplně jednoduché, ale dá se s tím něco dělat. Zkus použít funkci "Noise Reduction". Nejprve si vyber část nahrávky, kde slyšíš jen ten vítr bez dalších zvuků. Pak jdi na "Effect" a zvol "Noise Reduction" a klikni na "Get Noise Profile". Potom označ celou nahrávku a znovu otevři "Noise Reduction". Nastav hodnoty podle potřeby, obvykle stačí zkusit standardní nastavení a pak si pohrát s úrovní redukce. Můžeš zkusit i další efekty jako "High Pass Filter", což ti pomůže zbavit se nízkých frekvencí, které vítr produkuje. Ale pozor, aby to neovlivnilo i kvalitu hlasu. Budeš muset experimentovat, než najdeš ideální nastavení. Hodně štěstí!

108 slov
1.1 minut čtení
26. 1. 2025
David Kotek
David Kotek

Odstranit zvuk větru z nahrávky v Audacity můžeš zkusit pomocí několika kroků. Nejprve si označ část nahrávky, kde je jen ten šum větru. Pak jdi na Efekty a vyber "Odstranit šum". Klikni na "Získat vzorek šumu". Potom označ celou nahrávku a znovu otevři "Odstranit šum" a nastav parametry podle toho, kolik chceš šumu odstranit. Zkus si pohrát s tím, jak moc to bude agresivní, aby ti to nezkreslilo i hlas. Pak je dobré projít nahrávku a případně použít kompresor nebo ekvalizér, aby se zvuk vyčistil ještě víc. Pokud to nepomůže, můžeš zkusit i další software zaměřený na redukci šumu, pokud máš možnost. Hlavně to nezapomeň uložit jako nový soubor, ať máš původní verzi v případě, že bys nebyl spokojený s výsledkem.

121 slov
1.2 minut čtení
2. 2. 2025
Ondřej Kysela
Ondřej Kysela