Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit ekvalizér, abych odstranil šum z nahrávky?

Jak správně nastavit ekvalizér, abych odstranil šum z nahrávky?

Zdravím všechny, mám takový problém s nahrávkou, kterou jsem udělal v Audacity. Nahrával jsem nějaké podcasty a bohužel je tam dost šumu, což mi hrozně vadí. Zkoušel jsem různé metody, ale pořád to není ono. Četl jsem, že ekvalizér může pomoci odstranit tento nežádoucí šum, ale nevím, jak na to. Měl by být nastavený na určité frekvence nebo co vlastně musím udělat? Jaké konkrétní hodnoty bych měl nastavit? A co ty nižší frekvence? Mám je úplně stáhnout nebo naopak zvýšit? Nechci zničit kvalitu zvuku a při tom se zbavit šumu. Uvažoval jsem i o použití filtru, ale nevím, jestli by to bylo lepší než ekvalizér. Jaké máte zkušenosti s úpravou zvuku a zda se vám podařilo šum odstranit, případně jakým způsobem? Bylo by super, kdybyste mi poradili, čím začít a na co si dát pozor. Díky moc za jakékoli tipy alebo rady!

142 slov
1.4 minut čtení
7. 2. 2023
Robert Prchal
Robert Prchal

Nastavení ekvalizéru na odstranění šumu může být trochu alchymie, ale zkusím ti dát pár tipů. Obecně platí, že se doporučuje snížit určité frekvence, kde se šum obvykle nachází. Zkus se zaměřit na nízké frekvence kolem 100-200 Hz – pokud je tam nějaký hučící šum, tak tyhle frekvence stáhni dolů. Naopak, pokud máš nějaký krystalický zvuk, tak to můžeš víc zvýraznit v oblasti 3-5 kHz, kde většinou mluvené slovo je.

Důležité je ale najít tu správnou rovnováhu. Neodstraňuj nízké frekvence úplně, protože tím zničíš přirozenost hlasu. Zkus klidně udělat jemné úpravy a poslouchat to v reálném čase. Taky doporučuju použít filtry – třeba high-pass filter na odstranění nežádoucích basů a low-pass filter pro výškách, pokud je tam nějaký nežádoucí šum.

Pokud ti to pořád nepřijde dost dobrý, podívej se i na další efekty jako de-esser nebo noise gate, ty mohou taky hodně pomoct. Hlavně experimentuj a poslouchej, co ti vyhovuje. Držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
24. 11. 2024
David Zeman
David Zeman

Pokud se snažíš zbavit šumu, ekvalizér může fakt pomoct, ale je to o trochu víc než jen stáhnout nějaké frekvence. Zkus začít tím, že snížíš nižší frekvence pod 80-100 Hz, tam se často drží nežádoucí basy a šum. Potom se zaměř na střední frekvence, třeba kolem 300-400 Hz, tam může být taky hodně "muddy" zvuku. Zkus snížit o pár decibelů. Naopak vyšší frekvence nad 10 kHz můžeš trochu zvýšit, aby to bylo jasnější, ale opatrně, jinak to může znít nepřirozeně. Myslím, že lepší než ekvalizér by byl spíš filtr na šum, třeba konkrétně v Audacity je Noise Reduction efekt, což by mohlo udělat víc. Hlavně si dej pozor na to, abys neudělal zvuk vyloženě umělý. Experimentuj s těmi nastaveními a poslouchej, co to dělá. Držím palce!

126 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Zdeňka Navrátilová
Zdeňka Navrátilová