Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum pomocí ekvalizéru?

Jak odstranit šum pomocí ekvalizéru?

Zajímalo by mě, jestli je možné pomocí ekvalizéru úplně vymazat šum, který se nám občas objeví v nahrávkách. Mám na mysli třeba ten otravný šum v pozadí, který zní jako bzučení nebo praskání a kazí to celkovou kvalitu zvuku. Vím, že ekvalizér se používá k úpravě různých frekvencí, ale mám pocit, že s ním spíš můžu jenom ztlumit tyhle nežádoucí zvuky, než abych je úplně odstranil. Takže si říkám, jestli se dá říct, že ekvalizér je spíš na ladění zvuku a ne na kompletní odstranění šumu. Zkoušel jsem pár různých nastavení, ale pořád mám pocit, že ten šum je furt slyšet. Je tu někdo, kdo má zkušenosti s tím, jak nejlépe použít ekvalizér na odstranění šumu? Mám zkusit nějaké specifické frekvence nebo spíš jiný nástroj? Jaké jsou vaše tipy na to, abych se zbavil šumu co nejefektivněji? Děkuji předem za vaše rady!

142 slov
1.4 minut čtení
28. 9. 2022
Matěj Šindelář
Matěj Šindelář

Když chceš odstranit šum pomocí ekvalizéru, je fajn vědět, že to úplně nevymažeš. Ekvalizér ti spíš pomůže ztlumit frekvence, kde ten šum je. Například pokud máš bzučení, zkus snížit frekvence kolem 100 Hz. Občas může pomoct se podívat i na vysoké frekvence, třeba kolem 3-5 kHz, protože tam se může skrývat praskání. Ale pokud je ten šum fakt otravný, tak doporučuju zkusit i jiné nástroje jako noise gate nebo specializovaný software na odstranění šumu. Ty jsou účinnější než ekvalizér. Takže shrnuto, ekvalizér ti pomůže trochu vyčistit zvuk, ale na větší šum to chce víc než jen tohle.

97 slov
1 minut čtení
4. 6. 2024
Zuzana Bartošová
Zuzana Bartošová

Ekvalizér ti může pomoct ztlumit některé frekvence, kde se šum nachází, ale úplně ho odstranit většinou nedokážeš. Můžeš zkusit najít frekvence, které ten šum produkujou, a pak je stáhnout. Například bzučení bývá v nižších frekvencích, tak je zkus ubrat kolem 100 Hz. Praskání může být někde jinde, možná nad 5 kHz. Ale pokud je ten šum hodně výrazný, tak ekvalizér sám o sobě moc nezabere. Zkus radši nějaký plugin na odstraňování šumu, jako třeba iZotope RX nebo Audacity má taky nějaké možnosti. Tyhle nástroje sou víc cílený na to zbavit se nežádoucích zvuků. Takže ekvalizér je fajn na vyladění zvuku, ale nečekej od něj zázraky ohledně šumu.

107 slov
1.1 minut čtení
22. 10. 2024
Marek Kovář
Marek Kovář