Audacity.cz/Fórum/Jaký plugin na redukci šumu doporučujete pro Audacity?

Jaký plugin na redukci šumu doporučujete pro Audacity?

Přemýšlím o tom, jak zlepšit kvalitu zvuku při nahrávání a úpravě audio souborů v Audacity. Narazil jsem na problém s různými nežádoucími šumy, které se mi objevují v nahrávkách, a chtěl bych se zeptat, jaký plugin byste doporučili pro efektivní redukci šumu. Mám na mysli něco, co by mohlo opravdu pomoci eliminovat šum na pozadí, aniž by to ovlivnilo kvalitu hlavního zvuku nebo vokálů. Zkoušel jsem už některé základní funkce přímo v Audacity, ale výsledek nebyl úplně uspokojivý. Vím, že existují různé pluginy a rozšíření, které by mohly být užitečné, ale přímo nevím, který z nich je nejlepší volba. Také by mě zajímalo, zda jsou nějaké zdarma dostupné možnosti, nebo jestli bych měl investovat do placeného řešení. Pokud máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s pluginy pro redukci šumu v Audacity, byl bych moc rád za vaše doporučení! Jaké pluginy skutečně fungují a co všechno umí? Děkuju moc za každou radu!

151 slov
1.5 minut čtení
5. 12. 2024
Antonín Tvrdík
Antonín Tvrdík

Zdravím, co se týče redukce šumu v Audacity, doporučuji vyzkoušet pluginy jako ReaFIR z balíčku Reaper, nebo i Acon Digital DeNoise, pokud hledáš něco s vyšší kvalitou. Oba tyhle pluginy mají dobré výsledky a zvládnou eliminovat šum bez toho, aby poškodily vokály nebo hlavní zvuk. ReaFIR navíc nabízí možnost pracovat s frekvencemi a dá se hezky nastavit. Pokud chceš něco zdarma, tak Audacity má vlastní nástroj na redukci šumu, ale jak říkáš, není to vždy ideální. Měj na paměti, že čím víc šumu máš na začátku, tím těžší to bude s jakýmkoliv pluginem. Takže jestli je to možné, snaž se nahrávat s co nejmenším šumem už od začátku.

108 slov
1.1 minut čtení
24. 9. 2024
Josef Jirásek
Josef Jirásek

Zdravím, co se týče redukce šumu v Audacity, určitě bych doporučil pluginy jako ReaFIR od Cockos. Ten je zdarma a dost efektivní na odstranění šumu. Můžeš si s ním pohrát a nastavit ho tak, aby ti vyhovoval. Další možností je třeba Acon Digital DeVerberate, což je placený plugin, ale má fakt dobré výsledky. V Audacity máš taky vestavěnou funkci "Noise Reduction", ale ta někdy nefunguje ideálně, takže pokud jsi zkoušel a nebylo to ono, zkuste tyhle pluginy. Je dobrý to otestovat na různých vzorcích zvuku, abys viděl, jak to reaguje na tvůj konkrétní materiál. Hodně štěstí!

96 slov
1 minut čtení
22. 12. 2024
Natálie Krejčíková
Natálie Krejčíková