Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v nahrávkách pomocí pluginu?

Jak se zbavit šumu v nahrávkách pomocí pluginu?

Rád bych se zeptal, jestli někdo má zkušenosti s odstraňováním šumu v nahrávkách a jaké pluginy na to používáte. Mám pár nahrávek z domácího studia, ale bohužel se mi tam objevuje dost nepříjemný šum, který kazí celkový dojem. Zkoušel jsem několik metod, ale stále to není to pravé ořechové. Přemýšlel jsem o nějakých specializovaných pluginech, které by mohly pomoci s potlačením šumu, ale nejsem si jistý, co přesně vybrat. Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní pluginy nebo techniky, které fungují? Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké bezplatné možnosti, které by stály za to vyzkoušet. Jaké jsou vaše zkušenosti s používáním těchto nástrojů? Je pro mě důležité získat co nejlepší kvalitu zvuku, protože pracuji na několika projektech a chci, aby byly na úrovni. Díky za jakoukoli pomoc!

127 slov
1.3 minut čtení
24. 1. 2025
Anna Musilová
Anna Musilová

K odstranění šumu z nahrávek používám pár pluginů, co se mi osvědčily. Zkus třeba iZotope RX, je to super nástroj na potlačení šumu, ale je placený. Pokud hledáš něco bez nákladů, tak Audacity má funkci na odstranění šumu a je zdarma. Funguje to tak, že si vezmeš vzorek šumu a pak to aplikuješ na celou nahrávku.

Dále jsem slyšel o Waves NS1, ten je prý dobrý na live nahrávky a vyrovnává šum v reálném čase. Pokud chceš něco levnějšího, můžeš zkusit i Sonnox Oxford DeNoiser, ten má taky dobrou pověst a umí dobře pracovat s různými typy šumů.

Obecně platí, že nejlepší je nahrávat co nejčistěji a šum se snažit eliminovat už v procesu nahrávání - třeba kvalitní mikrofon, akustika místnosti atd. Ale pokud už máš nahrávku s šumem, tyto pluginy by ti měly pomoct. Držím palce!

135 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Libor Bílek
Libor Bílek

Zbavit se šumu v nahrávkách může být fakt oříšek. Zkusil jsem pár pluginů a některý fungujou líp než jiný. Třeba Izotope RX je dost oblíbený, mají tam funkci na redukci šumu, což umí udělat zázraky. Je to ale placený. Pokud sháníš něco zadarmo, tak Audacity má taky nějaký nástroje na odstranění šumu, i když to není tak účinný jako premium pluginy.

Další tip by byl Waves NS1, je to jednoduchý a rychle se s tím pracuje. Mně osobně pomohlo i hrát si s EQ, někdy stačí jenom pokrýt ty problematický frekvence. Zkus se podívat i na další bezplatný možnosti jako třeba ReaFIR v REAPERu, pokud ho používáš.

Celkově se neboj experimentovat a snaž se najít ten správný balanc, aby nahrávka pořád zněla přirozeně. Hodně štěstí!

124 slov
1.2 minut čtení
5. 9. 2024
Kristýna Čermáková
Kristýna Čermáková