Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit threshold při kompresi, aby se snížil šum?

Jak nastavit threshold při kompresi, aby se snížil šum?

Když pracuju v Audacity a snažím se upravit zvuk, často se mi stává, že nahrávka obsahuje hodně nežádoucího šumu. Zjistil jsem, že komprese by mohla být řešením, ale úplně si nejsem jistý, jak správně nastavit threshold, aby to opravdu pomohlo. Mám pocit, že když nastavím threshold příliš nízko, ztratím důležité detaily v nahrávce, a pokud je příliš vysoko, šum pořád zůstává. Jaký je tedy nejlepší postup pro nastavení thresholdu, když chci minimalizovat šum a zároveň zachovat kvalitu zvuku? Vím, že existují různé techniky a tipy, ale hledám něco konkrétního. Můžete prosím sdílet svoje zkušenosti nebo doporučení, jak najít ten správný balans? Taktéž by mě zajímalo, jaké další parametry komprese bych měl sledovat spolu s thresholdem, aby se výsledek co nejvíce přiblížil mému cíli. Díky moc za jakoukoli radu!

128 slov
1.3 minut čtení
30. 9. 2023
Kateřina Staňková
Kateřina Staňková

Pokud chceš snížit šum pomocí komprese v Audacity, tak nejlepší je začít s nastavením thresholdu tak, aby zachytil jen ten největší šum. Zkus například začít kolem -30 dB a pak postupně zvyšovat. Sleduj, jak to ovlivňuje zvuk a jestli se detaily neztrácejí. Komprese funguje nejlíp, když najdeš nějaký ten střed, takže si dej pozor na poměr (ratio) – pokud bude moc vysoký, může ti to udělat víc škody než užitku. Taky si hraj s attack a release – většinou to chce rychlejší attack, abyš udusil šum hned na začátku, ale ne tak rychlý, aby to nebylo slyšet. Otestuj to na různých částech nahrávky a poslouchej, co funguje nejlíp. Nezapomeň taky na EQ, možná bys mohl zkusit odstranit některé frekvence, kde je ten šum nejhorší. Hodně štěstí!

126 slov
1.3 minut čtení
23. 8. 2024
Kateřina Hrušková
Kateřina Hrušková

Nastavení thresholdu při kompresi je opravdu o tom najít ten správný balans. Zkus začít s thresholdem tak, aby se komprese aktivovala jen na části, kde je šum a ne na hlavních zvukových prvcích. Obvykle je dobré experimentovat s hodnotami kolem -20 dB až -30 dB, ale záleží na konkrétním záznamu. Sleduj hlavně, jak se mění dynamika zvuku po aplikaci komprese.

Důležitý je i ratio – zkus třeba 2:1 nebo 4:1, to by ti mělo pomoct udržet detaily. Attack a release taky hrajou roli, dej pozor na to, aby attack nebyl příliš rychlý, jinak ztratíš nuance. Zkus pomalejší attack, třeba 10-30 ms, aby se zachoval přirozený nástup zvuku.

A nezapomeň na makeup gain – to ti pomůže vykompenzovat úbytek hlasitosti po kompresi. Kromě komprese můžeš zvážit i použití noise gate pro další snížení šumu, pokud je to potřeba. Zkrátka, hraj si s parametry, poslouchej a upravuj podle toho, co ti vyhovuje.

148 slov
1.5 minut čtení
4. 9. 2024
Michaela Dubská
Michaela Dubská