Audacity.cz/Fórum/Jak můžu exportovat audio ve formátu MP3 v Audacity?

Jak můžu exportovat audio ve formátu MP3 v Audacity?

Mám problém s exportem svého zvukového projektu, který jsem vytvořil v Audacity. Pracoval jsem na tom několik hodin a teď bych chtěl uložit své audio v populárním formátu MP3, ale nevím, jak na to. Zkoušel jsem procházet různé nabídky a možnosti, ale pořád mi to nějak nejde. Vím, že Audacity je skvělý nástroj pro editaci zvuku a má spoustu funkcí, ale s tímto exportem jsem se nějak zasekl. Zajímalo by mě, jestli je potřeba mít nějaký konkrétní kodek nebo plugin pro MP3 export? Slyšel jsem něco o LAME encoderu, ale nevím, jestli ho musím instalovat odděleně nebo je to už součástí softwaru. Jak přesně mám postupovat krok za krokem? Potřeboval bych vědět, jestli se musí něco nastavit před tím, než začnu exportovat nebo jestli jsou tam nějaké volby, které bych měl zkontrolovat předtím, než kliknu na tlačítko "Export". Můžete mi prosím podrobně vysvětlit, jak se to dělá? Každý tip a rada by mi moc pomohly. Děkuji!

156 slov
1.6 minut čtení
11. 1. 2025
Petra Malíková
Petra Malíková

Exportovat audio jako MP3 v Audacity je vlastně docela jednoduchý, ale jo, chce to mít nainstalovaný ten LAME encoder. Bez toho to nepůjde. Takže první věc, co musíš udělat, je stáhnout a nainstalovat ten LAME encoder. Můžeš ho najít na oficiálních stránkách Audacity nebo na GitHubu. Když ho nainstaluješ, Audacity by mělo automaticky rozpoznat, kde je.

Pak otevři svůj projekt v Audacity a jdi do menu „Soubor“ (File) a vyber „Exportovat“ (Export). Tam bys měl mít možnost vybrat „Exportovat jako MP3“. Když na to klikneš, můžeš si nastavit kvalitu zvuku a další parametry. Doporučuje se zvolit 192 kbps nebo víc pro dobrou kvalitu.

Předtím než klikneš na „Uložit“, zkontroluj si tam ty volby, jestli chceš třeba přidat metadata nebo něco jiného. Když máš všechno hotovo a nastaveno, klikni na „OK“ a mělo by to začít exportovat. Pak už jen čekej, až to dodělá. Jo a nezapomeň si projekt před exportem uložit! Snad to pomůže.

152 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2024
Marie Vacková
Marie Vacková

Hele, exportovat audio v MP3 z Audacity je celkem snadný, ale musíš mít nainstalovaný ten LAME encoder. Někdy je to už součástí, ale většinou to musíš stáhnout zvlášť. Takže první krok – pokud ho nemáš, fakt si ho stáhni z oficiálních stránek. Pak ho nainstaluj.

Když máš LAME hotový, otevři svůj projekt v Audacity a pak klikni na ‘Soubor’ -> ‘Exportovat’ a vyber ‘Exportovat jako MP3’. Mělo by se ti ukázat okno pro nastavení. Tady můžeš vybrat kvalitu a další věci jako metadata, pokud chceš přidat informace o skladbě.

Před exportem si taky zkontroluj, zda máš správně nastavené parametry – bitrate si dej alespoň 192 kbps pro slušnou kvalitu. A to je skoro všechno!

Pokud se ti to nepodaří, tak zkontroluj, jestli máš správně nainstalovaný ten LAME, jinak to nebude fungovat.

131 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2024
Šárka Šrámková
Šárka Šrámková