Audacity.cz/Fórum/Jak na šum v nahrávce pomocí Audacity?

Jak na šum v nahrávce pomocí Audacity?

Potřeboval bych poradit ohledně nahrávání zvuku v Audacity. Mám nějaké nahrávky, ale bohužel se mi tam dostal hodně rušivý šum, který by se dal popsat jako takový ten nepříjemný zvuk na pozadí. Je to jako kdybych nahrával v místnosti plné hluku nebo jsem použil mikrofon, co prostě nebyl nejlepší volba. Zkoušel jsem už pár věcí, ale pořád to není ono. Hledal jsem nějaké návody, ale většina z nich mi moc nepomohla nebo se mi zdáli složité. Takže bych rád věděl, jestli někdo z vás nemá jednoduchý tip, jak tu nahrávku „vyčistit“ a zbavit se toho šumu? Je nějaká funkce v Audacity, co by mi s tím mohla pomoci? A co třeba filtry? Jak přesně fungují? Nedokážu si představit, že by stačilo jen pár kliknutí a šum by byl pryč. A taky bych chtěl vědět, jestli je lepší šum odstranit před tím, než s nahrávkou začnu pracovat, nebo po úpravách? Možná je to pro někoho jasné, ale já jsem v tom fakt nováček a rád bych se naučil něco nového. Děkuji za jakoukoli pomoc!

173 slov
1.7 minut čtení
26. 10. 2020
Patrik Duchoň
Patrik Duchoň

Hele, na šum v Audacity je to celkem jednoduchý. Nejprv si vyber část nahrávky, kde je jen ten šum, a pak jdi do menu Efekty a vyber "Odstranit šum". Tam klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity naučí, co má odstranit. Pak označ celou nahrávku a znovu otevři efekt "Odstranit šum" a nastav sílu, jak moc chceš šum potlačit. Můžeš experimentovat s nastavením, aby to neznělo moc uměle. Co se týče úprav, většinou je lepší šum odstranit před tím než začneš s dalšími efekty, ale můžeš to udělat i po. Takže hlavně zkoušej, měj trpělivost a uvidíš, že to půjde! Akorát pozor, ať to neodstraníš moc, aby ti nezmizel i zvuk vokálů.

112 slov
1.1 minut čtení
2. 8. 2024
Renata Svobodová
Renata Svobodová

Šum v nahrávce se dá celkem dobře řešit v Audacity, i když to není vždycky úplně jednoduché. První, co udělej, je najít část nahrávky, kde je jen ten šum, bez mluvení nebo jiných zvuků. Označ tu část a pak jdi do menu Efekty -> Odstranit šum. Tam klikni na „Získat profil šumu“. Tím Audacity zjistí, co chceš odstranit. Pak označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři ten stejnej efekt. Tentokrát nastav parametry, pokud chceš, a pak klikni na „OK“. Mělo by to vzít ten šum pryč.

Co se týče úprav, je lepší nejdřív odstranit šum, než začneš s dalšími efekty jako je komprese nebo EQ. Když to uděláš později, může se ti stát, že si nějaký důležitý zvuk zkazíš. Taky můžeš experimentovat s filtry nebo efekty jako je normalizace nebo komprese po odstranění šumu pro lepší výsledky. Ale většinou tím základním odstraněním šumu uděláš už velký krok vpřed.

147 slov
1.5 minut čtení
18. 12. 2023
Josef Hampl
Josef Hampl