Audacity.cz/Fórum/Můžu odstranit zvukové artefakty z poškozeného audia?

Můžu odstranit zvukové artefakty z poškozeného audia?

Jsem tu s otázkou ohledně zpracování audia a zajímalo by mě, jestli je nějaký způsob, jak se zbavit zvukových artefaktů, které se objevují na poškozených nahrávkách. Narazil jsem na pár starších nahrávek, které mají dost špatnou kvalitu – šum, praskání a občas dokonce i výpadky zvuku. Zkoušel jsem je přepracovat v Audacity, ale pořád to není ono. Napadlo mě, jestli by bylo možné použít nějaké speciální filtry nebo efekty, které by mi mohly pomoct snížit tyto nepříjemnosti. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás měl podobný problém a jaké metody vám pomohly. Mám si pořídit nějaký plugin nebo existují zdarma dostupné nástroje? Jaké jsou vaše zkušenosti s obnovou zvuku a jaké techniky byste doporučili? Děkuji za všechny tipy a rady!

120 slov
1.2 minut čtení
26. 4. 2022
Vlastimil Brychta
Vlastimil Brychta

Zbavit se zvukových artefaktů z poškozeného audia není jednoduchý úkol, ale pár tipů může pomoct. Zkus použít EQ na snížení frekvencí, kde se šum nejvíc projevuje. Na praskání a šum jsou dobré de-noise pluginy, třeba i ty zdarma, co nabízí Audacity. Taky můžeš zkusit kompresor na vyrovnání dynamiky zvuku, což někdy pomůže zakrýt nedostatky. Pokud máš možnost, na netu najdeš různé VST pluginy, co se specializují na opravu zvuku. Někdy je dobré i víc experimentovat s různýma efektama a prostě to zkoušet. Když to nepomůže, tak možná uvažuj o profesionálním softwaru jako izotope RX, ale ten je dost drahý. Jinak hodně štěstí a zkoušej, co funguje!

106 slov
1.1 minut čtení
25. 11. 2024
Jarmila Vyskočilová
Jarmila Vyskočilová

Jo, artefakty v audio jsou peklo. Zkoušel jsi nějaké pluginy? V Audacity jsou fajn nástroje jako "Noise Reduction" nebo "Click Removal", ale občas to prostě nestačí. Zkus se podívat na něco jako iZotope RX, to je docela silný hráč na čištění zvuku, ale není to zadarmo. Pokud chceš něco zdarma, tak zkombinuj víc filtrů – třeba EQ na odstranění šumu a pak kompresor na vyrovnání hlasitosti. Pokud máš ty praskání, tak "De-click" nebo "De-crackle" může pomoct. Někdy stačí i trocha trpělivosti s ručním editováním. Hodně štěstí!

86 slov
0.9 minut čtení
26. 1. 2025
Jakub Pokorný
Jakub Pokorný