Audacity.cz/Fórum/Jak nastavím sidechain kompresi mezi basou a kickem v Audacity?

Jak nastavím sidechain kompresi mezi basou a kickem v Audacity?

Zdravím, potřeboval bych trochu pomoct s tím, jak na sidechain kompresi v Audacity. Jsem relativně nováček ve vydávání vlastní hudby a chci, aby moje skladby zněly lépe, hlavně když míchám basy a bicí, konkrétně kick. Slyšel jsem, že sidechain kompresi používají profíci, aby kick dostal víc prostoru a basy se neperou s bicími. Zkoušel jsem několik tutoriálů, ale nic mi moc nepomohlo. Nejdřív jsem si myslel, že to bude snadnější, ale když začnu nastavovat kompresor, jsem úplně ztracený. Jak vlastně správně nastavit ten kompresor? Které parametry bych měl sledovat? A jak vůbec udělat to propojení mezi basou a kickem? Musím používat nějaké speciální pluginy nebo to jde jen s tím, co je v Audacity? Vím, že je potřeba mít něco jako "trigger", ale jak to udělat v tomto softwaru? Omlouvám se za tolik otázek, ale fakt nevím, kde začít. Pokud máte nějaký tip nebo jednoduchý návod krok za krokem, budu moc rád. Díky moc!

154 slov
1.5 minut čtení
17. 1. 2025
Štěpán Klíma
Štěpán Klíma

Sidechain kompresi v Audacity udělat fakt jde, ale je to trošku oříšek. Audacity nemá nativní sidechain, takže potřebuješ plugin, co to umí – třeba ReaComp z Reaperu nebo něco podobného. Tady je takový jednoduchý návod:

1. Připrav si stopy: Měj kick a basu na samostatných stopách. Kick budeš chtít použít jako trigger pro kompresor.

2. Nastav kompresor: Na basu přidej kompresor plugin. V rámci jeho nastavení nastav "sidechain" vstup na kick stopu (to je ten důvod, proč potřebuješ dobrý plugin).

3. Nastavení kompresoru: Základní parametry, co sledovat: Threshold (určuje, kdy začne kompresor pracovat), Ratio (kolik sníží hlasitost), Attack (jak rychle reaguje) a Release (jak rychle se vrátí do normálu). Zkus třeba 4:1 ratio a threshold tak, aby kick spouštěl kompresi.

4. Experimentuj: Všechny nastavení ladíš podle toho, jak to zní. Můžeš zkoušet různé hodnoty až najdeš to pravé.

5. Slyš rozdíl: Když to uděláš správně, měl bys slyšet, že kick teď víc "vykukuje" skrz basu a nebude se to tak prát.

Jasně, že to chce trošku cviku, ale jakmile to pochopíš, zjistíš, jak moc to zlepší zvuk tvých skladeb.

173 slov
1.7 minut čtení
6. 11. 2024
Ivana Marková
Ivana Marková

Sidechain komprese v Audacity je trochu oříšek, protože to tam nemáš přímo jako v jiných DAW (např. Ableton nebo FL Studio). Musíš použít externí plugin, protože Audacity nativně nepodporuje funkci sidechain. Doporučuju nějaký free VST kompresor, třeba ReaComp od Cockos, který to umí.

Nejdřív si dej kick a basu na samostatné stopy. Pak nainstaluj ten ReaComp a vlož ho na stopu s basou. Tam nastavíš sidechain vstup z kicku. U ReaCompa to uděláš tak, že v "Audio Input" vybereš kanál, kde máš kick.

Nastavení kompresoru - hraj si s parametry jako je "Threshold", "Ratio" a "Attack". Threshold nastav tak, aby to reagovalo na kick, ratio kolem 4:1 je fajn pro začátek, attack dej rychlý (např. 1-10 ms) a release tak kolem 100-200 ms. To by mělo pomoct, aby se basa stlačila, když kick hraje, a neperou se.

Pokud nevíš jak na instalaci pluginů, zkontroluj si návod podle tvého systému (Windows/Mac). Hlavně nezapomeň si uložit projekt před tím, než začneš experimentovat, abys to mohl vrátit zpátky.

Tak hodně štěstí a nezapomeň poslouchat a ladit podle ucha!

173 slov
1.7 minut čtení
13. 1. 2025
Zuzana Kadlecová
Zuzana Kadlecová