Audacity.cz/Fórum/Sidechain v Audacity pro vokály a baskytaru?

Sidechain v Audacity pro vokály a baskytaru?

Přemýšlím o tom, jak vylepšit své nahrávky v Audacity, konkrétně když pracuji s vokály a baskytarou. Mám na mysli použití sidechain komprese, ale nejsem si úplně jistý, jestli je to v Audacity vůbec možné. Slyšel jsem, že to může být skvělý způsob, jak zajistit, aby vokály lépe vynikly nad baskytarou a celkově zlepšily mix. Můžete mi prosím říct, jestli existuje nějaká metoda, jak to udělat v Audacity? Je potřeba k tomu nějaký specifický plugin nebo funkce? A pokud ano, jak přesně na to? Zároveň bych rád věděl, jestli je to efektivní i pro jiné nástroje nebo zvuky. Díky moc za jakoukoli radu!

102 slov
1 minut čtení
19. 7. 2024
Miroslav Macháč
Miroslav Macháč

Takže sidechain komprese v Audacity je trošku tricky, protože to tam není přímo zabudovaný. Ale v zásadě to jde udělat, pokud použiješ nějaký externí plugin, jako třeba ReaPlugs od Reaperu. Musíš si nainstalovat ten plugin a pak ho nahrát do Audacity. Potom můžeš nastavit kompresor tak, aby reagoval na úroveň signálu vokálů a tím pádem stahoval baskytaru, když zpíváš.

Je to fakt dobrý způsob, jak udělat vokály víc slyšet a vyčistit mix. Funguje to i s jinými nástroji, třeba když chceš, aby kytara nebo klávesy nevytlačovaly zpěv. Takže pokud máš čas a chuť to vyzkoušet, určitě se to vyplatí. Držím palce!

101 slov
1 minut čtení
3. 11. 2024
Olga Křížová
Olga Křížová

Sidechain komprese v Audacity je trochu oříšek, protože to není přímo zabudovaná funkce, ale dá se to udělat s nějakými triky. Můžeš zkusit použít pluginy jako ReaComp z Reaperu, který je zdarma, a ten ti umožní nastavit sidechain. Budeš potřebovat vytvořit dvě stopy – jednu pro vokály a druhou pro baskytaru. Pak musíš nastavit, aby kompresor na vokálech reagoval na úroveň baskytary. Tím pádem se vokály "odtlačí" nahoru, když hraje baskytara, což je přesně to, co chceš.

Měj na paměti, že může být potřeba chvíli laborovat s parametry jako threshold a ratio, aby to znělo přirozeně. Jo a kromě vokálů to můžeš použít i na jiné nástroje, třeba klávesy nebo kytary, aby si udržel jasnost v mixu. Bude to chtít nějaký čas a experimentování, ale výsledek může být fakt fajn.

130 slov
1.3 minut čtení
3. 11. 2024
Jindřiška Rybářová
Jindřiška Rybářová