Audacity.cz/Fórum/Jak můžu rychle projít zvukovou stopou v Audacity?

Jak můžu rychle projít zvukovou stopou v Audacity?

Když pracuji v Audacity, často potřebuju projít zvukovou stopou rychle, ale nevím, jak na to. Mám různé audio soubory a někdy je potřeba jen najít určité místo nebo úsek, kde se nachází něco zajímavého nebo kde chci něco upravit. Zkoušel jsem různá tlačítka a funkce, ale pořád mám pocit, že se zbytečně zdržuju. Hledám nějaký způsob, jak efektivně přeskakovat mezi částmi zvukové stopy bez toho, abych musel poslouchat celou dobu od začátku do konce. Je možnost nějakého zrychleného poslechu nebo záznamu, abych mohl projíždět stopu třeba o něco rychleji? Jaké klávesové zkratky by mi mohly pomoct? A co takhle označování určitých míst ve stopě? Budu rád za každou radu nebo tip, jak si zjednodušit práci s Audacity a urychlit proces procházení zvukových stop. Díky!

124 slov
1.2 minut čtení
3. 9. 2023
Natálie Štěpánová
Natálie Štěpánová

Když potřebuješ rychle projít zvukovou stopou v Audacity, tak doporučuji používat klávesové zkratky. Například pomocí mezerníku spustíš a zastavíš přehrávání. Pokud chceš posunout kurzor, tak šipky vlevo a vpravo ti pomůžou. Když chceš skákat rychleji, zkus použít klávesy Ctrl + šipka vlevo/vpravo, což ti posune kurzor o větší úsek.

Další tip je, že můžeš zrychlit přehrávání – v menu najdeš možnost změnit rychlost. V Audacity si taky můžeš označit různé části stopy (pomocí Ctrl + I), což je fajn na rychlé označení zajímavých míst, abys se k nim mohl vrátit později bez zbytečného hledání.

Zkoušel jsi si nastavit i nějaký marker nebo značku na ty důležitý pasáže? To dost ulehčuje orientaci. Takže doporučuji hrát si s těma zkratkama a funkcema, určitě to urychlí tvou práci!

124 slov
1.2 minut čtení
28. 11. 2023
Ludmila Chalupová
Ludmila Chalupová

Zkus použít klávesy pro rychlý poslech. Pokud chceš projít stopu rychleji, tak můžeš použít zkratku Shift + mezerník na přehrání od vybraného místa a pak klávesy Ctrl + šipka doprava nebo doleva pro skoky po kouskách. Taky se může hodit zapnout zrychlené přehrávání v nastavení, tam si můžes nastavit, jak moc rychle to má jít. Aby ses mohl rychleji orientovat v té stopě, tak si označuj důležitý místa pomocí značek – jednoduše klikni na místo, kam chceš vložit značku a pak použij Ctrl + B. Pak se dá mezi těma značkama snadno skákat. Snad ti to ušetří čas!

98 slov
1 minut čtení
1. 10. 2024
Jana Němcová
Jana Němcová