Audacity.cz/Fórum/Co je to scrubbing a jak ho použít v Audacity pro navigaci?

Co je to scrubbing a jak ho použít v Audacity pro navigaci?

Poslouchám audio nahrávky a často se mi stává, že potřebuju rychle najít konkrétní místo, kde se něco důležitého děje. Slyšel jsem o něčem, co se jmenuje scrubbing, ale nejsem si úplně jistý, co to vlastně je a jak to funguje. Mám Audacity a chtěl bych vědět, jakým způsobem můžu scrubbing využít pro navigaci ve svých nahrávkách. Je to třeba nějaký speciální nástroj, nebo se to dělá přes nějaké klávesové zkratky? Jak se vlastně s tímto nástrojem pracuje? A co když chci skrubovat rychleji nebo pomaleji? Bude to mít vliv na kvalitu zvuku? Děkuju za jakékoli tipy nebo rady, které mi pomohou lépe pochopit, jak scrubbing v Audacity funguje a jak ho mohu efektivně využívat při práci s mými projekty.

119 slov
1.2 minut čtení
8. 1. 2025
Kateřina Staňková
Kateřina Staňková

Scrubbing je vlastně způsob, jak procházet audio nahrávky v Audacity, abys rychle našel to místo, co potřebuješ. Dělá se to tak, že si klikneš na časovou osu, pak držíš klávesu Shift a taháš myší doleva nebo doprava. Tím posuneš přehrávání vpřed nebo vzad a můžeš slyšet zvuk v reálném čase. Je to fajn pro hledání konkrétních částí bez nutnosti poslouchat celou nahrávku od začátku.

Pokud chceš měnit rychlost scrubbingu, můžeš zkusit stisknout klávesu Ctrl při pohybu myší - to ti umožní jít pomaleji. Kvalita zvuku by měla zůstat stejná, ale je dobrý mít na paměti, že při skrubování může být zvuk trochu zkreslený, protože ho neposloucháš normálně.

Takže prostě experimentuj s tím klikáním a táhnutím myši a uvidíš, co ti nejlépe sedí. Hlavně si to zkus víc než jednou, abys dostal ten správný feel.

132 slov
1.3 minut čtení
15. 11. 2023
Štěpán Procházka
Štěpán Procházka

Scrubbing je vlastně způsob, jak procházet audio stopu v Audacity, a to tak, že můžeš slyšet zvuk, když posouváš kurzor. To je super na hledání těch důležitých momentů v nahrávkách. V Audacity to uděláš jednoduše – stačí kliknout na stopu a pak podržet klávesu Shift a táhnout kurzor doleva nebo doprava. Tím se ti spustí scrubbing a uslyšíš zvuk z toho místa, kde se nacházíš. Můžeš to dělat pomalu nebo rychle, podle toho, jak moc rychle táhneš. Rychlost závisí na tom, jak pohybuješ myší, takže když chceš jít pomaleji, táhni opatrně. Kvalita zvuku by měla zůstat stejná, protože jde o přehrávání přímo z původní stopy. Je to fakt užitečné na rychlou navigaci a ušetří ti spoustu času při hledání konkrétních míst v nahrávkách.

123 slov
1.2 minut čtení
16. 7. 2024
Anna Kolářová
Anna Kolářová