Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit kompresor pro lepší zvuk?

Jak nastavit kompresor pro lepší zvuk?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně nastavení kompresoru ve svém audio projektu. Mám pocit, že můj zvuk je trochu příliš dynamický a občas mi některé části vycházejí moc nahlas nebo naopak moc potichu. Slyšel jsem, že kompresor může výrazně pomoci vyrovnat tyto rozdíly a celkově zlepšit kvalitu zvuku. Jenže nevím, jak začít. Jaké parametry bych měl sledovat při nastavování? Jaký by měl být poměr komprese, prahová hodnota a útok? Co třeba čas uvolnění? Je lepší nastavit kompresor na jednotlivé stopy nebo ho použít na celkový mix? A co taková věc jako je makeup gain - jak to funguje a kdy ho použít? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké obecné tipy, které by mi mohly pomoci dosáhnout toho „lepšího zvuku“, jak se říká. Každá rada či zkušenost by mi pomohla, protože se v tomhle moc nevyznám a chci, aby můj projekt zněl co nejlépe. Děkuju všem za pomoc!

148 slov
1.5 minut čtení
29. 2. 2024
Ladislav Navrátil
Ladislav Navrátil

Pro lepší zvuk s kompresorem se doporučuje začít s nastavením prahové hodnoty (threshold) tak, aby kompresor začal pracovat na těch nejhlasitějších částech. Zkus nastavit poměr (ratio) kolem 3:1 nebo 4:1, to by mělo být dobré pro většinu případů. Čas útoku (attack) nastav na něco kolem 10-30 ms, to ti pomůže udržet údernost, a čas uvolnění (release) zkus tak 50-100 ms, aby se signál rychle vrátil zpět.

Co se týče makeup gain, ten použij na zvýšení hlasitosti po kompresi, aby ti celkový zvuk nešel dolů. Je fajn mít kompresor na jednotlivých stopách pro větší kontrolu, ale můžeš ho taky použít na celkový mix, pokud chceš sjednotit zvuk.

Obecně platí, že méně je někdy víc, tak se neboj experimentovat a poslouchat, jak to zní. Někdy stačí malé úpravy a zvuk se hned zlepší. Drž se toho a časem přijdeš na to, co ti vyhovuje.

142 slov
1.4 minut čtení
31. 1. 2025
Elena Zlámalová
Elena Zlámalová

Tak hele, nastavení kompresoru může bejt trochu oříšek, ale tady pár tipů. Nejprve si nastav prahovou hodnotu (threshold) tak, aby kompresor začal pracovat jen na ty nejhlasitější části. Zkus třeba -10 dB a pak uvidíš. Poměr komprese (ratio) dej tak 3:1 nebo 4:1, to je fajn pro začátek. Co se týče útoku (attack), tak něco kolem 10-30 ms je většinou ok, ale rychlejší útok může ubrat dynamiku, takže opatrně. Uvolnění (release) dej kolem 100-200 ms, aby se zvuk hezky vyrovnal.

Jestli použít kompresor na jednotlivý stopy nebo na celej mix? Záleží na tom, co chceš dosáhnout. Na jednotlivý stopy je to často lepší, aby ses vyhnul ztrátě detailů v mixu. Makeup gain je prostě zisk, který ti kompenzuje pokles hlasitosti po kompresi, takže ho použij, aby ses dostal zpět na požadovanou úroveň.

Obecně platí – poslouchej a experimentuj! Každej zvuk je jinej, tak si pohrávej s tím nastavením dokud to nebude znít fajn. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
26. 11. 2024
Jana Němcová
Jana Němcová