Co je to EQ a jak ho používat při masteringu?
Představte si, že jste v procesu mixování a masteringu skladby, ale něco tam prostě nehraje tak, jak by mělo. Narazili jste na pojem EQ, ale vlastně nevíte, co to přesně je a jak ho správně používat, abyste dosáhli co nejlepšího zvuku. Co to EQ vlastně znamená? Jaké jsou jeho hlavní funkce? A proč je tak důležité ho mít na paměti během masteringu? Pochopil jsem, že se jedná o ekvalizér, což je nástroj pro úpravu různých frekvencí zvuku, ale jak ho nastavit správně? Jaké frekvence bych měl zvýraznit nebo naopak potlačit? A jak se EQ liší v různých fázích produkce? Je lepší používat EQ na jednotlivé stopy nebo až ve finálním masteringu? Rád bych věděl i o nějakých tipech a trikech, které by mohly pomoct. Například, kolik db by bylo vhodné přidat nebo ubrat? A co když mám pocit, že některé nástroje zanikají v mixu? Jak to vyřešit s pomocí EQ? Vím, že existuje spousta různých typů EQ a každý má své specifické použití – jaké typy doporučujete pro mastering a proč? Na co si mám dávat pozor, abych se vyhnul tomu, že mi zvuk přijde příliš umělý nebo nezvučný? Takže prosím, mohl by někdo osvětlit tyhle věci kolem EQ a jeho úlohy při masteringu? Dík!