Audacity.cz/Fórum/Jak správně používat kompresor v Audacity pro zlepšení zvuku?

Jak správně používat kompresor v Audacity pro zlepšení zvuku?

Nedávno jsem se pustil do nahrávání vlastních skladeb a narazil jsem na funkci kompresoru v Audacity, o které jsem slyšel, že může opravdu zlepšit kvalitu zvuku. Ale jak přesně to funguje? Jak bych měl nastavit parametry kompresoru, aby mi to pomohlo vyvážit hlasitost nahrávky a zároveň zachovat dynamiku? Slyšel jsem, že existují různé typy kompresorů a nevím, jestli mám použít ten standardní nebo nějakou jinou variantu. Co je attack a release, jaký by měl být jejich poměr pro můj typ nahrávky? Mám také otázku ohledně threshold – jak nízko nebo vysoko bych ho měl nastavit? A co ratio, jak vysoké číslo by mohlo být příliš agresivní? Možná bych měl zmínit, že moje nahrávky mají občas příliš vysoké peaks a občas zase moc slabé pasáže. Jak s tím vším pracovat, abych dosáhl co nejlepšího výsledku? Zkrátka, potřeboval bych nějaký komplexní návod nebo tipy, jak maximálně využít kompresor v Audacity pro zlepšení zvuku mojí nahrávky. Děkuju moc za jakékoli rady!

158 slov
1.6 minut čtení
28. 7. 2022
Natálie Štěpánová
Natálie Štěpánová

Kompresor v Audacity je fakt užitečná věc, když to umíš správně nastavit. Aby ses dostal na správnou cestu, zkus začít s nastavením threshold – to je úroveň, kde kompresor začne pracovat. Měl bys ho mít někde kolem -20 dB, ale záleží na tvém zvuku. Pokud máš moc vysoký peaks, dej ho klidně níž, třeba -25, -30 dB.

Ratio bych doporučil někde mezi 2:1 a 4:1. Víc než to může být agresivní a zničit ti dynamiku. Attack a release jsou další důležitý parametry – attack určuje, jak rychle kompresor zareaguje na signál, takže pro vokály zkus něco jako 10-30 ms. Release by měl být delší, tak 100-200 ms, aby se zvuk nezdál příliš uměle zkreslený.

Zkus experimentovat s těma hodnotama a poslouchej, co ti sedí nejlíp. Nezapomeň, že kompresor je nástroj pro vyrovnání hlasitosti a ne pro to, aby ti vzal dynamiku – takže to chce cit! Pak si nezapomeň udělat nějaký mastering na závěr, aby všechno dobře sedlo.

156 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Zuzana Švábová
Zuzana Švábová

Kompresor v Audacity je fakt užitečný nástroj na vyrovnání hlasitosti. Aby sis s tím poradil, doporučuji začít s nastavením threshold – to je vlastně úroveň, pod kterou se zvuk nebude komprimovat. Zkus ho nastavit tak na -20 dB, ale klidně experimentuj. Když máš slabé pasáže, chceš, aby se ty silnější signály komprimovaly, takže tohle je klíčový krok.

Pak je tu ratio – zkus něco mezi 2:1 a 4:1. Příliš vysoké číslo může zvuk udělat moc umělým a ztratit dynamiku. Attack a release jsou taky důležité. U attack zkus něco kolem 10 ms, aby se ti zachoval přirozený zvuk. Release dej kolem 100 ms, aby to neznílo zbytečně skokově.

Jasně, že to chce trochu ladění podle toho, co nahráváš. Vždycky si dej pozor na ty peaks – pokud máš příliš vysoké, můžeš přidat ještě limiter po kompresoru. To ti pomůže udržet ty nejhlasitější části pod kontrolou.

A nakonec – testuj to na různých částech nahrávky a poslouchej. Každý zvuk je jiný, takže co funguje na jednu skladbu, nemusí nutně fungovat na jinou.

169 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Blanka Žáková
Blanka Žáková