Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit reverb v Audacity?

Jak správně nastavit reverb v Audacity?

Zajímalo by mě, co přesně dělá efekt reverb v programu Audacity a jak ho mám správně nastavit, aby to znělo co nejlépe. Slyšel jsem, že reverb může opravdu oživit můj zvuk a přidat mu hloubku, ale když s tím pracuji, někdy se mi zdá, že to zní až moc uměle nebo rozmazaně. Jaké jsou nejlepší tipy na nastavení? Měli byste mi říct, co všechno mohu upravit, abych dosáhl toho správného zvuku. Je dobré používat nějaké předvolby, nebo je lepší si to celé nastavit od začátku? A co parametry jako doba trvání reverbu nebo úroveň? Jak moc by měly být nastaveny? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory, protože jsem teď na začátku své cesty se zvukem a chci se naučit, jak využívat efekty jako reverb efektivně. Děkuju předem za rady!

130 slov
1.3 minut čtení
29. 9. 2022
Václav Procházka
Václav Procházka

Reverb v Audacity je super efekt, co dává zvuku hloubku a prostor. Když to dobře nastavíš, může to fakt oživit tvůj mix. Pokud to ale přeženeš, může to znít dost uměle a rozmazaně, takže opatrně.

Začni s předvolbama, ty ti dají dobrý základ. Pak si hraj s parametry jako doba trvání a úroveň. Doba trvání by měla být tak mezi 1 a 2 sekundami pro vokály, aby to znělo přirozeně. Úroveň reverbu zase záleží na tom, jak moc chceš, aby byl slyšet – někde mezi 20-30% je většinou dobrý start.

Můžeš zkusit i nastavit predelay, to ti pomůže oddálit dry signál od reverbu, což dodá víc prostoru. Někdy je fajn experimentovat s různými typy reverbu (jako hall nebo room) a zjistit, co sedí tvému zvuku.

Takže jo, začni s předvolbama, pak si to doladíš podle svých potřeb. Hlavně poslouchej a neboj se udělat pár pokusů!

143 slov
1.4 minut čtení
27. 1. 2024
Renata Svobodová
Renata Svobodová

Reverb v Audacity je super efekt, co dodává hloubku a prostor tvému zvuku. Abys to nastavil správně, doporučuji začít s předvolbami, protože ti to dá nějaký základ. Většinou pak stačí doladit pár parametrů. Důležité jsou hlavně doba trvání reverbu a úroveň. Doba trvání by neměla být moc dlouhá, jinak to zní rozmazaně. Zkus třeba něco kolem 1-2 sekund a pak uvidíš, co ti sedí. Úroveň dej tak, aby reverb nebyl víc než 20-30% z celkového signálu, jinak ti to přehluší hlavní zvuk. Také si hraj s predelay – malý čas před začátkem reverbu může pomoct zvuku vyznít lépe.

Zkus poslouchat, jak to zní na různých zařízeních, protože někdy to na sluchátkách zní jinak než na reproduktorech. Nezapomeň, že mírnost je klíč – víc není vždycky líp. Chce to praxi, takže experimentuj a najdi si ten svůj zvuk.

136 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2024
Viktor Novák
Viktor Novák