Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně úpravy zvukových nahrávek, konkrétně v programu Audacity. Včera jsem nahrával podcast a bohužel se mi do toho dostal docela hodně nepříjemný šum. Zkoušel jsem různé věci, ale pořád to nezní tak, jak bych si představoval. Myslím, že jsem už narazil na nějaké možnosti v nabídce efektů, ale nejsem si jistý, co přesně použít a jak na to. Mám pocit, že tam je nějaký nástroj na odstranění šumu, ale nevím, jak ho správně nastavit. Je to trochu frustrující, protože chci mít nahrávku co nejčistší a profesionální. Zajímalo by mě tedy, jestli má někdo zkušenosti s tímto procesem a mohl by mi krok za krokem popsat, jak odstranit šum z nahrávky v Audacity? Jaké nastavení je nejlepší pro různé typy šumu? A co když se šum neodstraní úplně? Je možné to nějak dodatečně upravit nebo je lepší nahrát to celé znovu? Děkuji moc za jakoukoliv radu, opravdu bych ocenil vaše tipy a triky!

157 slov
1.6 minut čtení
6. 10. 2024
Richard Kolář
Richard Kolář

Když chceš odstranit šum v Audacity, tak tady je rychlý postup. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen ten šum, nic jiného. Pak jdi na Efekty a vyber "Odstranit šum". Tam klikni na "Získat profil šumu". Potom označ celou nahrávku (Ctrl + A) a znovu otevři "Odstranit šum". Teď si můžeš nastavit, kolik šumu chceš odstranit – zkus začít s hodnotou 12 nebo 15 dB a podívej se, jak to zní. Hlavně nezapomeň na "Úroveň snížení" a "Frekvenční spektrum", to může dost ovlivnit zvuk. Když se ti zdá, že to není dokonalý, můžeš ještě zkusit přidat nějaký kompresor nebo ekvalizér. Pokud by se ti to vůbec nepovedlo, tak možná fakt radši znovu nahrát je lepší volba. Držím palce!

119 slov
1.2 minut čtení
17. 1. 2025
Zuzana Bartošová
Zuzana Bartošová

Pokud chceš odstranit šum v Audacity, tak to jde celkem snadno. Nejprve si označ část nahrávky, kde je jen šum – prostě místo, kde nic nemluvíš. Pak jdi na ‚Efekt‘ a vyber ‚Odstranit šum‘. Tam klikni na ‚Získat profil šumu‘. To Audacity řekne, co má odstranit.

Potom označ celou nahrávku (Ctrl + A) a znovu otevři ‚Odstranit šum‘. Tentokrát už nastavíš intenzitu – zkus začít s 12-15 dB a podívej se, jak to vypadá. Pak si hraj s těma posuvníkama jako je frekvenční rozsah a citlivost, dokud to nezní lépe.

Když to pořád není ideální, můžeš zkusit ještě další efekty jako ‚Komprese‘ nebo ‚Ekvalizér‘, co ti pomůže vyčistit zvuk víc. A pokud to nepomůže, no... možná bude lepší nahrát znova, když to opravdu nejde. Ale většinou je to o tom nastavení těch efektů. Držím palce!

133 slov
1.3 minut čtení
6. 2. 2025
Martina Kříčková
Martina Kříčková