Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když se zvuk v Audacity zpožďuje za videem?

Co dělat, když se zvuk v Audacity zpožďuje za videem?

Mám problém, který mi dost komplikuje práci s Audacity. Když se snažím synchronizovat zvuk s videem, tak mi přijde, že zvuk je pořád o pár sekund pozadu. Zkoušel jsem už různé věci, ale nic nepomáhá. Nejdřív jsem si myslel, že to může být nějaký problém s mojí zvukovou kartou nebo ovladači, ale po aktualizaci se to vůbec nezlepšilo. Také jsem se pokoušel upravit nastavení projektu v Audacity a měnil jsem i bitrate, ale zdá se, že to nic neřeší. Je možné, že by to mohlo být způsobeno nastavením videa? Mám video v několika různých formátech a zkoušel jsem je převést do MP4 nebo AVI, ale ani to nepomohlo. Vždycky když dám přehrát video a zvuk, tak je tam ten hrozný rozdíl a já nevím, co s tím. Je tu někdo, kdo by měl tipy, jak to řešit? Případně jestli to chce nějaké specifické nastavení v Audacity? Mě by zajímalo i to, jestli třeba neexistuje nějaká funkce pro opravování synchronizace zvuku s videem přímo v programu. Uff, je to frustrující! Rád bych slyšel vaše zkušenosti nebo rady k tomu, jak se dá ten problém vyřešit.

184 slov
1.8 minut čtení
23. 1. 2025
Richard Štěpán
Richard Štěpán

Zpoždění zvuku ve vztahu k videu může být fakt otravný. Zkus si zkontrolovat, jestli máš v Audacity správně nastavené vzorkování (sampling rate). Někdy to bývá tím, že video a zvuk mají jinou frekvenci, což pak způsobuje tyhle synchronizační problémy. No a pak se podívej na latenci tvé zvukové karty – pokud je příliš vysoká, může to taky ovlivnit přehrávání.

Pokud máš video v různých formátech, tak se doporučuje převést ho do standardního formátu jako MP4, ale pokud už to děláš a nepomohlo to, zkus třeba jiný kodek nebo rozlišení. V Audacity přímo nemáš nějakou funkci na automatickou korekci synchronizace, ale můžeš to udělat ručně – posunout zvukovou stopu tak, aby seděla na video.

Co se týče ovladačů, tak zkus zkontrolovat, jestli jsou opravdu aktualizované všechny a že nemáš žádné konflikty s jinými programy. Případně restartuj počítač, někdy to pomůže vyřešit drobnosti. Jo a vyzkoušej zapnout režim nízké latence, pokud tvůj DAW to podporuje. Snad ti něco z toho pomůže.

159 slov
1.6 minut čtení
12. 10. 2024
Magdaléna Jarošová
Magdaléna Jarošová

Zpoždění zvuku v Audacity může být fakt otravný. Zkus se mrknout na pár věcí. První, ujisti se, že máš správně nastavený vzorkovací frekvence jak v Audacity, tak ve videu. Můžeš to zkontrolovat v nastavení projektu. Někdy pomůže zvolit jiný formát zvuku, třeba WAV místo MP3, protože MP3 může mít latenci. Také zkus odpojit všechno, co není nutný - externí zařízení a podobně, někdy to dělá problém. Co se týče synchronizace, můžeš zkusit posunout zvukovou stopu manuálně – prostě ji táhni doprava nebo doleva, dokud to nebude sedět. A pokud máš možnost, tak si video přehraj v nějakém jiném přehrávači a zkus zjistit, jestli ten problém je i tam. Držím palce, ať to brzy vyřešíš!

114 slov
1.1 minut čtení
5. 10. 2024
Magdaléna Jarošová
Magdaléna Jarošová