Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon si mám vybrat na živé nahrávání?

Jaký mikrofon si mám vybrat na živé nahrávání?

Už nějakou dobu se zajímám o nahrávání živého zvuku a chtěl bych se zeptat, jaký mikrofon by byl nejlepší na tohle. Zkouším různé věci, ale pořád jsem si nejistý. Vím, že existují dynamické mikrofony, kondenzátorové a další typy, ale nevím, co přesně bych měl hledat. Je důležité mít mikrofon s dobrým vybavením na záznam vokálů nebo nástrojů? Jaký je vlastně rozdíl mezi tím, co využívají profesionálové a co bych si mohl pořídit já jako amatér? Vím, že stojí za to investovat do kvality zvuku, ale kolik bych měl vlastně utratit? Můžete doporučit nějaké konkrétní modely, které by se hodily na živé vystoupení nebo nahrávání v terénu? Rád bych věděl i jaké příslušenství je potřeba mít k mikrofonu pro správnou funkčnost. Je lepší mít mikrofon s bezdrátovým připojením nebo klasický kabelový? Jaké jsou výhody a nevýhody obou typů? A co například umístění mikrofonu při nahrávání? Mám nějaká základní pravidla dodržovat? Omlouvám se za množství otázek najednou, ale rád bych udělal správný krok a začal se věnovat nahrávání zvuku naplno.

168 slov
1.7 minut čtení
27. 6. 2021
Jiří Sýkora
Jiří Sýkora

Tak hele, pokud hledáš mikrofon na živé nahrávání, doporučil bych se zaměřit na dynamické mikrofony. Jsou odolné, zvládnou vyšší hlasitosti a hodně se používají na koncertech. Například Shure SM58 je klasika pro vokály a funguje skvěle i na stage. Když se podíváš na kondenzátorové mikrofony, ty jsou super pro detailní nahrávky v klidnějším prostředí, ale nemusí být ideální do hlučných podmínek.

Co se týče ceny, dobrý mikrofon můžeš sehnat kolem 1500-5000 Kč. To je rozumná investice na začátek. Bezdrátové mikrofony jsou fajn pro volnost pohybu, ale můžeš mít problémy s baterkami a rušením signálu. Klasický kabelový má stabilnější zvuk, ale jsi omezený kabelem.

Důležitý je taky správný umístění mikrofonu – drž ho asi 15-30 cm od úst a snaž se eliminovat okolní šum. A nezapomeň na stojan a pop filtr, to ti hodně pomůže s kvalitou zvuku. Tak hodně štěstí s nahráváním!

141 slov
1.4 minut čtení
31. 3. 2022
Natálie Štěpánová
Natálie Štěpánová

Když hledáš mikrofon na živé nahrávání, tak je fajn mít na paměti, že většina profíků používá dynamické mikrofony jako Shure SM58 nebo SM57, protože jsou odolné a zvládnou i víc hluku. Na druhou stranu kondenzátorové mikrofony ti dají lepší zvukovou kvalitu, ale jsou citlivější a obvykle potřebují fantomové napájení.

Jako amatér bys mohl začít s něčím jako Behringer XM8500, což je levné a přitom solidní řešení. Pokud plánuješ víc nahrávat vokály, něco jako Audio-Technica AT2020 by ti mohlo vyhovovat.

Kabelový mikrofon je spolehlivější, bezdrátové sady bývají dražší a potřebují víc nastavení, ale zase ti to dává volnost pohybu. Co se týče umístění, tak se snaž umístit mikrofon tak, aby byl co nejblíž zdroji zvuku a nezachytával moc okolního šumu. Základní pravidlo je nebrat víc než 6-12 palců od úst nebo nástroje.

Nezapomeň na pop filtr a stojan, pokud chceš mít stabilitu a čistotu zvuku. Jak říkáš, investice do kvality zvuku se vyplatí, ale za začátek stačí mít rozpočet kolem 3000 - 5000 Kč na slušný mikrofon a pár doplňků.

166 slov
1.7 minut čtení
13. 9. 2024
Simona Sýkorová
Simona Sýkorová