Dynamický nebo kondenzátorový mikrofon pro nahrávání zvuku?
Když se rozhodujete, jaký mikrofon zvolit pro nahrávání zvuku, dostanete se do situace, kdy se ocitáte před výběrem mezi dynamickým a kondenzátorovým mikrofonem. Já jsem v poslední době začal více experimentovat s nahráváním a přemýšlím, co by pro mě bylo lepší. Dynamické mikrofony jsou prý skvělé na živá vystoupení, protože vydrží hodně a zvládnou i vysoké hlasitosti. Na druhou stranu kondenzátorové mikrofony jsou obecně považovány za citlivější a prý zachytí víc detailů v tónech, což se hodí na studio nahrávky. Ale co když chci nahrávat něco jako podcast nebo třeba vokály? Který typ by byl lepší na takové účely? Je pravda, že kondenzátorové mikrofony potřebují fantomové napájení, což může být trochu problém, pokud nemám k dispozici odpovídající zařízení? A co se týká cenových rozdílů? Vím, že kvalitní kondenzátorové mikrofony mohou být dražší, ale vím také o některých dynamických modelech, které nejsou zrovna levné. Jak to tedy je s tímto výběrem? Je dobré mít v domácím studiu oba typy, nebo stačí jeden univerzální? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s oběma typy mikrofonů a co si myslíte, který by byl ideální pro mé potřeby.