Audacity.cz/Fórum/Nastavení gainu pro vokály v Audacity

Nastavení gainu pro vokály v Audacity

Mám dotaz ohledně nahrávání vokálů v Audacity. Když se snažím nahrávat svůj hlas, vždycky narazím na problém s gainem. Chtěl bych vědět, jak správně nastavit gain při nahrávání, aby můj zpěv zněl co nejlépe. Zkoušel jsem různé úrovně, ale buď je to moc potlačené, nebo to zase přeháníme a pak mi to klipuje. Jaký je ideální přístup k nastavení gainu? Měl bych se dívat na určité metry, jak měřit hlasitost při nahrávání, nebo je nějaký trik, který byste doporučili? A co třeba nějaké doporučení ohledně mikrofonu a jeho umístění při nahrávání? Jaké jsou nejlepší praktiky pro dosažení čistého zvuku bez nežádoucích ruchů? Všechno kolem toho je pro mě ještě trošku španělská vesnice a rád bych se posunul dál v tomhle procesu. Budu vděčný za každou radu od zkušenějších uživatelů.

129 slov
1.3 minut čtení
10. 12. 2020
Jiří Matoušek
Jiří Matoušek

Když se snažíš nahrávat vokály v Audacity, je nejlepší začít se správným nastavením gainu. Zkus si nastavit gain tak, aby při normálním zpěvu dosahoval úrovně kolem -12 dB na metru. To ti dá prostor pro dynamiku a zabrání klipování. Když budeš zpívat, měl by ses dívat na meter a snažit se udržovat hlasitost v této oblasti.

Ohledně mikrofonu – doporučuju použít kondenzátorový mikrofon, pokud ho máš k dispozici. Umístění je taky důležitý, zkus mít mikrofon kousek od úst, ale ne přímo před ním, aby se minimalizovaly nepříjemné zvuky jako prskání. Zkus udělat pár zkoušek a najít tu správnou vzdálenost.

A nezapomeň na akustiku místnosti – zkus se vyhnout prázdným prostorům a pokud můžeš, přidej nějaké měkké materiály kolem (polštáře, závěsy), aby se zvuk neodrážel. Také je dobrý mít sluchátka na uších při nahrávání, abys neslyšel klikání nebo jiný nežádoucí hluk. Takže shrnuto: sleduj dB metry, dobrej mikrofon a umístění, a akustika je klíčová. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
26. 7. 2024
Jindřiška Šulcová
Jindřiška Šulcová

Když nahráváš vokály, tak gain je fakt klíčovej. Zkus si nastavit gain tak, aby peakoval kolem -12 dB, to by mělo být bezpečné místo, kde ještě není moc potlačený ani přebuzený. Můžeš si hlídat úroveň na meteru v Audacity, to ti hodně pomůže. Při nahrávání se neboj udělat pár testovacích snímků, abys viděl, jak to zní.

Jinak co se týče mikrofonu – ideálně bys měl mít kondenzátorový mikrofon, ten zachytí detaily líp. Umísti ho asi 15-20 cm od úst a zkus použít pop filtr, aby ses vyhnul těm syčivým zvukům. Místnost má taky vliv, snaž se najít místo bez odrazu zvuku a nežádoucích ruchů. Pokud můžeš, dej si pod sebe nějaké měkké věci jako polštáře nebo deky. To by ti mělo pomoct dostat čistější zvuk.

A jestli máš možnost, měj mikrofon na stativu, abys ho udržoval pořád na stejném místě a nemusel s ním hýbat. Takže shrnuto: nastav gain na -12 dB, použij kondenzátorový mikrofon s pop filtrem a snaž se o co nejlepší akustiku v místnosti. Hlavně si to užívej a experimentuj!

172 slov
1.7 minut čtení
22. 12. 2022
Vladimír Vašíček
Vladimír Vašíček