Audacity.cz/Fórum/Jaká je ideální úroveň signálu při nahrávání, abych se vyhnul zkreslení?

Jaká je ideální úroveň signálu při nahrávání, abych se vyhnul zkreslení?

Když se bavíme o nahrávání zvuku, často narazíme na otázku, jak nastavit úroveň signálu, aby bylo všechno v pořádku a nevzniklo žádné zkreslení. Zajímalo by mě, co je vlastně ta ideální hodnota, které bych se měl držet. Mám na mysli hlavně situace, kdy nahrávám hudbu nebo třeba podcasty. Slyšel jsem, že by signál neměl být příliš silný ani příliš slabý, ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké dB hodnoty jsou považovány za bezpečné, aby nedocházelo k přebuzení a následnému zkreslení? Jak to souvisí s různými typy mikrofonů nebo zvukových zařízení? A jaké jsou tipy pro kontrolu úrovně signálu v programu jako je Audacity? Měla by se používat nějaká měřidla nebo indikátory, abych si byl jistý, že jsem v té správné zóně? Vím, že každý projekt může být trochu jiný a možná existují i výjimky, ale jaký je obecný konsensus kolem tohoto tématu? Děkuji všem za rady a zkušenosti!

149 slov
1.5 minut čtení
28. 12. 2021
Daniel Šafařík
Daniel Šafařík

Při nahrávání je dobrý se držet úrovně signálu kolem -12 dB až -6 dB. To je takový zlatý střed, kdy nebudou problémy s přebuzením. Když to začne lítat nad 0 dB, tak je velká šance na zkreslení. Záleží samozřejmě na tom, co nahráváš – vokály, kytary, bicí… všechno má jinou dynamiku. Mikrofony taky hrajou roli, některý jsou citlivější a jinej už potřebuje víc šťávy. V Audacity můžeš sledovat měřič úrovně, aby ses ujistil, že zůstáváš v bezpečné zóně. Zkus si nastavit limitér nebo kompresor na finální mix, to ti pomůže udržet signál v rozmezí. Když si to ustálíš a uděláš pár testů, tak časem budeš mít cit pro to, co je ještě OK a co už ne.

117 slov
1.2 minut čtení
19. 6. 2024
Kristýna Žáková
Kristýna Žáková

Takže, co se týče úrovně signálu při nahrávání, většina lidí doporučuje držet se někde mezi -12 dB a -6 dB. To je taková bezpečná zóna, kde by nemělo docházet k přebuzení a zkreslení. Pokud se dostaneš nad 0 dB, bude to znít blbě, protože to začne krájet a zkreslovat se. A pokud jsi moc slabý, třeba pod -18 dB, tak to bude zas moc tichý a v postprodukci to budeš muset hodně zvedat, což může přinést šum.

Různé mikrofony můžou mít různou citlivost, takže je dobrý je vyzkoušet a zjistit, jak reagují. Když nahráváš v Audacity, můžeš použít metry (vizuální indikátory), které ti ukážou, jak si na tom. Vždycky je lepší mít nějakou rezervu, takže když hraješ víc hlasitě, snaž se to držet kolem těch -6 dB. Můžeš si udělat pár testovacích nahrávek a pak si to poslechnout.

Jo a vyhni se maximální úrovni na mixážním pultu nebo v softwaru – lepší je nechat si trochu prostoru. Takže shrnuto: -12 dB až -6 dB je ideál a kontroluj to pomocí meterů.

170 slov
1.7 minut čtení
22. 9. 2022
Jan Pecka
Jan Pecka