Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v nahrávkách přes Audacity?

Jak se zbavit šumu v nahrávkách přes Audacity?

Při práci s Audacity jsem si všiml, že moje nahrávky mají docela dost šumu a nežádoucích zvuků, které mě fakt rozčilují. Zkoušel jsem už různý nastavení a efekty, ale pořád to nějak není ono. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemá nějaké tipy nebo triky, jak se toho šumu zbavit. Dělám hlavně nahrávky pro podcasty a občas i pro muziku a chci, aby to znělo fakt profesionálně. Slyšel jsem něco o filtru na odstranění šumu, ale nevím přesně, jak na to. Mohl by mi někdo prosím poradit, jakým způsobem ten šum nejlépe odstranit a na co si dávat pozor? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší použít nějaké prémiové pluginy nebo je možné dosáhnout dobrých výsledků jen s těmi nástroji, co jsou v Audacity. Děkuju moc předem za všechny rady a zkušenosti!

132 slov
1.3 minut čtení
3. 11. 2022
Radka Tomanová
Radka Tomanová

Zbavit se šumu v Audacity není zas tak složitý, stačí dodržovat pár kroků. Nejprv si najdi nějakou část nahrávky, kde je jen šum, bez mluvení nebo muziky. Pak to označ a jdi na Efekty > Odstranit šum. Klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity naučí, co považuje za šum.

Potom označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři ten samý efekt. Odtud si můžeš nastavit míru odstranění šumu a vyhlazení, ale pozor, abys to nepřehnal, jinak nahrávka zní uměle.

Další tip je použít kompresor, ten ti pomůže vyvážit hlasitost a zamaskovat zbylý šum. Dobrý je taky ekvalizér na úpravu frekvencí – klidně si pohraj s basama a výškama, aby to znělo čistěji.

Pokud by ti to nestačilo, zkus se podívat po nějakých třetích pluginách jako ReaPlugs nebo další VST pluginy, které by mohly mít lepší možnosti než vestavěné efekty v Audacity. Ale často fakt stačí ty základní nástroje co tam jsou. Tak hodně štěstí!

150 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2024
Simona Sýkorová
Simona Sýkorová

Zbavit se šumu v Audacity je fakt hodně o správným nastavení. Nejdřív si vyber nějakou část nahrávky, kde slyšíš jen šum, třeba pauzu nebo ticho. Pak to označ a jdi na Efekty -> Odstranit šum. Tam klikni na "Získat profil šumu". Tím Audacity zjistí, co má odstranit. Pak označ celou nahrávku a znova otevři ten stejnej efekt, nastav si, jak moc chceš šum odstranit (zkus začít s hodnotou kolem 12 dB) a pak aplikuješ. Můžeš si hrát s frekvenčními rozsahy, aby to nevymazalo i důležitý zvuky jako hlasy nebo nástroje.

Co se týče prémiovejch pluginů, tak ty určitě můžou pomoct, ale často stačí ty základní nástroje v Audacity. Taky se doporučuje po odstranění šumu udělat lehkou kompresi a equalizaci, aby to znělo lépe. Hlavně to nepřeháněj, jinak ti nahrávka ztratí přirozenost. Jo a nezapomeň si nahrávku zálohovat před úpravami, abys to pak nemusel vracet zpátky.

144 slov
1.4 minut čtení
14. 5. 2022
Jindřiška Rybářová
Jindřiška Rybářová