Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum v Audacity?

Jak odstranit šum v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli existují nějaké efektivní filtry na odstranění šumu v Audacity? Mám nahrávku, která je bohužel plná nepříjemného šumu a hluku, což hodně kazí celkovou kvalitu zvuku. Zkoušel jsem už pár základních věcí, jako je normalizace a ekvalizace, ale výsledky nebyly takové, jaké bych si přál. Slyšel jsem, že Audacity má nějaké pokročilé funkce, které by mohly pomoct. Vím, že tam je něco jako „Noise Reduction“, ale nejsem si úplně jistý, jak to správně nastavit nebo jaké parametry bych měl upravit, abych dosáhl co nejlepšího výsledku. Byl bych vděčný za jakékoli tipy nebo rady od těch z vás, kteří už s tím máte zkušenosti. Jaký je vlastně ten proces? Ještě se chci zeptat, jestli jsou nějaké další pluginy nebo externí nástroje, které by se daly použít společně s Audacity pro odstranění šumu? Mám pocit, že to je problém, se kterým se potýká hodně lidí, takže doufám, že mi někdo poradí. Děkuji moc za pomoc!

159 slov
1.6 minut čtení
3. 2. 2022
Martina Vobořilová
Martina Vobořilová

Takže, pokud chceš odstranit šum v Audacity, nejlepší je použít tu funkci „Noise Reduction“. Tady je, jak na to: nejdřív si vyber část nahrávky, kde je jen šum (nic jiného tam nenahrávej). Pak jdi do menu Efekty a vyber Noise Reduction. Klikni na „Get Noise Profile“, tím Audacity zjistí, co má odstranit.

Potom si označ celou nahrávku a znovu otevři Noise Reduction. Tady můžeš nastavit tři parametry: Noise Reduction (kolik decibelů se má šumu zbavit), Sensitivity (jak moc agresivně to má fungovat) a Frequency Smoothing (to je na úpravu zvuku po odstranění šumu). Zkus začít s nižšími hodnotami a pak to doladit podle potřeby. Někdy je dobrý udělat to ve dvou krocích – nejdřív mírně odstranit šum a pak ještě jednou, pokud je potřeba.

Pokud to nebude stačit, zkus taky EQ, abys potlačil frekvence, kde je šum nejsilnější. A co se týče pluginů, tak můžeš zkusit třeba ReaFIR (z balíčku ReaPlugs), ten umí docela solidně upravit šum taky. Drž se toho a snad ti to pomůže.

165 slov
1.7 minut čtení
9. 12. 2022
Zdeňka Navrátilová
Zdeňka Navrátilová

Jo, tak na odstranění šumu v Audacity je fakt dobrý ten Noise Reduction. Nejdřív si musíš vybrat část nahrávky, kde je jen šum, žádný mluvení nebo zvuky. Pak to označ a v menu jdi na Effect > Noise Reduction a klikni na "Get Noise Profile". Tím Audacity řekne, co má považovat za šum. Pak označ celou nahrávku znovu a znova jdi na Noise Reduction. Tady už si hraj s těma hodnotama – hlavně "Noise Reduction" (kolik decibelů), "Sensitivity" (jak moc agresivní to bude) a "Frequency Smoothing" (jak se to vyrovná). Zkusíš to a uvidíš, jak to dopadne. Můžeš to třeba i několikrát zopakovat, pokud to nebude úplně ono.

Jestli chceš něco navíc, zkus i pluginy jako je ReaPlugs nebo iZotope RX (ten je placenej, ale super). Jinak taky můžeš zkusit ekvalizér po odstranění šumu, abys doladil zbytek nahrávky. Držím palce!

139 slov
1.4 minut čtení
6. 11. 2022
Pavla Netolická
Pavla Netolická