Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit hlasitost, aby byla vyvážená mezi různými stopami?

Jak nastavit hlasitost, aby byla vyvážená mezi různými stopami?

Mám takový problém s nastavením hlasitosti v Audacity. Když pracuji na nějakých projektech s vícero stopami, vždycky mi přijde, že jedna stopa je moc nahlas, zatímco jiná skoro neslyším. Zkoušel jsem posunovat posuvníky hlasitosti, ale většinou to stejně nefunguje tak, jak bych chtěl. Je tu někdo, kdo by mohl poradit, jakým způsobem se dá dosáhnout vyváženého zvuku mezi různými stopami v projektu? Jaké praktiky byste doporučili? Mám používat normalizaci, nebo spíš kompresi? A co EQ – pomůže to vybalancovat různé frekvence? Vím, že je důležité mít jednotlivé stopy vyvážené, abych pak nemusel poslouchat jeden nástroj ve sluchátkách na plno a druhý skoro na minimum. Je dobré také zkontrolovat peak levels u každé stopy? Jak to děláte vy? Určitě se nachází v komunitě někdo, kdo má podobné zkušenosti a mohl by pomoct s nějakými tipy nebo radami. Jaké jsou vaše osvědčené techniky pro práci s vícero stopami a dosažení celkově harmonického zvuku? Díky moc za jakoukoliv radu!

156 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2023
Vladimír Bečka
Vladimír Bečka

Jo, to je klasika. Když máš víc stop, tak je fakt potřeba mít to s tou hlasitostí pod kontrolou. Mě se osvědčila normalizace – to ti dá základní úroveň pro všechny stopy, aby nebyly moc nahlas nebo slabé. Ale pak to chce doladit. Komprese může taky pomoct, hlavně u vokálů nebo nástrojů, co se dost vychylují. Zkus použít EQ, tím se dá vybalancovat frekvenční spektrum, což fakt pomůže, když máš třeba basu a kytaru, aby se nepřehlušovaly. Určitě sleduj peak levels na každé stopě – ideálně bys neměl přesahovat 0 dB, jinak ti to začne zkreslovat. A nezapomeň na panning – to může udělat hodně v celkovém mixu. Takže zkrátka normálka, komprese a EQ by měly být v základu a pak doladíš podle sluchu.

124 slov
1.2 minut čtení
12. 10. 2024
Markéta Hradilová
Markéta Hradilová

Tak já ti poradím, co jsem se naučil. Zkus nejdřív normalizaci - to ti pomůže dostat úrovně stop na podobnou úroveň. Pak, pokud je to potřeba, můžeš použít kompresi, aby sis vyhladil dynamiku. To je fajn, když máš třeba vokály, co skáčou mezi tichými a hlasitými pasážemi. EQ taky může hodně pomoct – když jedeš přes různé frekvence, tak si dej pozor na to, aby ti jednotlivé nástroje nekolidovaly. Zkus třeba snížit basy na jedné stopě, když ji máš vedle jiné, co je plná basů.

A určitě sleduj peak levels – to je důležitý! Když máš stopu skoro na maximum a jinou slabou, tak je jasný, že bude problém. Můžeš zkoušet mixovat i ve stereo, abys měl pocit vyváženosti v prostoru. Zapni si metry a hraj si s posuvníkama tak, jak ti to sedne. Trénink dělá mistra! Takže zkoušet a poslouchat. Držím palce!

142 slov
1.4 minut čtení
17. 6. 2024
Marek Kovář
Marek Kovář