Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když je některá část nahrávky příliš hlasitá nebo tichá?

Co dělat, když je některá část nahrávky příliš hlasitá nebo tichá?

Nahrávám už nějakou dobu a občas se mi stane, že některá část zvuku je prostě příliš hlasitá nebo naopak moc tichá. Zkoušel jsem různé metody, ale vždy to skončí buď tak, že se mi ostatní části přehluší, nebo ta tichá pasáž zůstane slabá. Nejde mi o to, abych měl nahrávku naprosto dokonalou, ale chci, aby to znělo aspoň dobře. Jak vlastně vyvážit tyhle rozdíly v hlasitosti? Mám použít nějaké efekty nebo úpravy v Audacity? Četl jsem něco o kompresorech a normalizaci, ale nevím přesně, jak to funguje a jestli by to mohlo pomoci. Zkoušel jsem i ručně zvyšovat a snižovat hlasitost v určitých místech, ale to mi přijde jako dost časově náročné a výsledek není vždycky podle mých představ. Měli byste nějaké tipy nebo triky, co udělat, když narazím na tuto situaci? Je lepší některé pasáže prostě přeříkat nebo je to blbost? Jak se vy s tímto vypořádáváte? Snad někdo poradí.

151 slov
1.5 minut čtení
9. 2. 2024
Markéta Kopalová
Markéta Kopalová

Když máš v nahrávce pasáže, co jsou příliš tichý nebo hlasitý, tak zkus použít normalizaci. To ti může pomoci vyrovnat celkovou hlasitost. V Audacity to uděláš tak, že vybereš celou stopu a pak v menu najdeš normalizaci. Kompresor je taky fajn, protože ti zpevní dynamičtější pasáže a ztiší ty hlasitější. Stačí na to nastavit menší ratio a attack, aby ses vyhnul extrémům. Pokud se ti to zdá složitý, můžeš to udělat i ručně – označit části a upravit jejich hlasitost, ale jo, je to časově náročný. V krajním případě, pokud jsou nějaký úseky fakt blbý, tak je asi lepší je přeříkat. Nebo zkus použít nějaký pluginy na vyrovnání zvuku, je jich spousta a některý umějí udělat slušnou práci bez moc práce. Hlavně se neboj experimentovat!

125 slov
1.3 minut čtení
22. 6. 2024
Marcela Soukupová
Marcela Soukupová

Když máš problém s hlasitostí, tak pár triků může pomoct. Zkus použít kompresor, ten vyrovná výkyvy v hlasitosti tím, že ztlumí hlasité části a naopak zvýší ty tichý. V Audacity to jde nastavit celkem jednoduše, stačí si najít efekt kompresor a trošku si s tím pohrát. Pak je dobrý použít normalizaci, ta ti nastaví maximální úroveň zvuku a pomůže vyrovnat hlasy.

Jestli chceš, tak můžeš zkusit i automatické úpravy hlasitosti, což ušetří čas oproti ručnímu nahrávání. Ale pokud je pasáž opravdu moc slabá, tak ji klidně přeříkej – někdy je to nejlepší volba. Hlavně se neboj experimentovat, každá nahrávka je jiná.

101 slov
1 minut čtení
30. 6. 2024
Andrea Hanzlová
Andrea Hanzlová