Audacity.cz/Fórum/Jak můžu zlepšit kvalitu starých vinylových nahrávek?

Jak můžu zlepšit kvalitu starých vinylových nahrávek?

Mám doma spoustu starých vinylových desek, co jsem zdědil po prarodičích a jsou pro mě dost cenné. Jenže když je pustím na gramofonu, tak zní dost špatně. Hlavně tam jsou praskání, šum a občas i nějaký ten zvuk, co se nezdá být úplně v pořádku. Zkoušel jsem je čistit, ale pořád to není ono. Chci se ptát, jestli někdo z vás má nějaké tipy na to, jak bych mohl zlepšit kvalitu těchto nahrávek? Slyšel jsem něco o digitalizaci a úpravě zvuku pomocí programů jako Audacity, ale vůbec nevím, kde začít. Mám vůbec šanci dostat ty desky do lepšího stavu, nebo je to marný boj? A co třeba investice do nějakého kvalitního gramofonu nebo speciálních jehel? Pomůže to vůbec? A co filtry v Audacity, jak moc mi mohou pomoci? Hledám praktické rady od někoho, kdo s tím má zkušenosti. Děkuju moc za všechny rady a tipy.

145 slov
1.5 minut čtení
25. 11. 2023
Bohumil Kratochvíl
Bohumil Kratochvíl

Tak jo, s vinylama je to vždycky trochu alchymie, ale rozhodně se dá něco dělat. Začal bych tím, že se pořádně podíváš na gramofon, co máš. Kvalitní gramofon s dobrou přenoskou a jehlou může udělat velkej rozdíl. Pokud máš starší model, možná by stálo za to investovat do novějšího nebo aspoň koupit novou jehlu. To často vyřeší dost problémů.

Další věc je čištění desek. Zkus nějaký speciální čistič na vinyly, nebo si udělej vlastní roztok (např. destilovaná voda + isopropylalkohol). Čisté desky hrajou mnohem líp. Pak je dobrý si pohrát s digitalizací. Použití programu jako Audacity ti umožní nahrát desky do počítače a tam pak použít filtry na odstranění šumu a praskání. Je to trochu práce, ale výsledky můžou být fakt překvapivý.

Když to uděláš dobře, můžeš ty starý nahrávky dostat do mnohem lepší formy. Takže se neboj experimentovat! Hodně štěstí!

139 slov
1.4 minut čtení
26. 6. 2024
Zdeňka Hájková
Zdeňka Hájková

Zkus to zlepšit v několika krocích. První věc je pořádné vyčištění desek, jestli už jsi to zkoušel a nelíbí se ti výsledek, tak zkus nějakou speciální čisticí sadu. Ty kartáčky a čistící roztoky fakt pomůžou. Další věc je gramofon – jestli máš starý, tak investice do nového kvalitního modelu se vyplatí. Kvalita je dost o tom, jakou máš jehlu, takže zkontroluj, jestli tam nemáš něco opotřebovanýho, nový jehly dokážou zázraky.

Co se týče digitalizace, to je super nápad! Audacity je zdarma a i když to může vypadat složitě, existuje spousta tutoriálů na netu. Můžeš tam použít filtry na odstranění praskání a šumu. Sice to není dokonalý, ale určitě to zvuk vylepší. Tak si dej tu práci a uvidíš, že ty starý nahrávky budou znít líp. Hlavně buď trpělivej a neboj se experimentovat.

131 slov
1.3 minut čtení
29. 9. 2024
Zdeňka Stará
Zdeňka Stará