Audacity.cz/Fórum/Co potřebuju na digitalizaci starých kazet a vylepšení zvuku?

Co potřebuju na digitalizaci starých kazet a vylepšení zvuku?

Mám doma spoustu starých kazet, které bych rád převedl do digitální podoby. Tyhle nahrávky mají pro mě velkou hodnotu, ale bohužel se už začínají zhoršovat a kvalita zvuku není nic moc. Zajímalo by mě, co všechno vlastně potřebuji k tomu, abych je mohl digitalizovat? A co víc, jakým způsobem můžu vylepšit zvuk těchto nahrávek po převodu, aby zněly lépe než originál? Myslím tím, jaké programy nebo zařízení bych měl mít, abych dosáhl co nejlepšího výsledku. Je lepší koupit nějaký speciální přehrávač kazet s USB výstupem, nebo stačí normální kazetový přehrávač a nějaký vhodný kabel? A co se týče softwaru, mám na mysli něco jako Audacity, ale nevím, jaké konkrétní funkce bych měl využít pro úpravu zvuku. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy na to, jak minimalizovat šum a zlepšit celkovou kvalitu zvuku po digitalizaci. Pokud má někdo zkušenosti s tímto procesem nebo ví o nějakých osvědčených praktikách, budu moc vděčný za rady. Rád bych se dozvěděl i o případných problémech, na které si mám dávat pozor při digitalizaci a úpravě zvuku.

173 slov
1.7 minut čtení
19. 8. 2024
Monika Rybářová
Monika Rybářová

Pokud chceš digitalizovat staré kazety, tak postup je docela jednoduchý. Nejprve budeš potřebovat kazetový přehrávač – klidně můžeš použít starý, co máš doma. Důležité je, aby měl výstup, ideálně RCA nebo 3,5 mm jack. Můžeš pak pořídit adaptér nebo kabel do USB pro připojení k počítači. Existují i speciální kazetové přehrávače s USB výstupem, ale není to nutnost.

Co se týče softwaru, Audacity je dobrá volba. Umožňuje nahrávat zvuk přímo z tvého přehrávače a má spoustu funkcí na úpravu. Doporučuju zkusit funkce jako odstranění šumu, normalizaci a EQ (equalizaci). To ti pomůže vyčistit zvuk a dostat ho do lepší kondice.

Při nahrávání si dej pozor na úroveň hlasitosti – nesmíš to nahrávat příliš nahlas, jinak ti to spadne do clippingu. A taky nezapomeň na kvalitní kabely, jinak ti do toho může lézt šum. Když budeš digitalizovat víc kazet, zkus si udělat nějaký systém a třeba si poznamenávat poznámky k jednotlivým nahrávkám, abys věděl, co vylepšit. A pokud se ti nechce s tím trápit, občas můžeš najít i služby, co to udělají za tebe, ale počítej s náklady. Tak hodně štěstí!

186 slov
1.9 minut čtení
27. 6. 2024
Barbora Šulcová
Barbora Šulcová

Pokud chceš digitalizovat starý kazety, tak za prvé potřebuješ kazetový přehrávač. Můžeš použít normální přehrávač, ale nejlepší je mít nějakej s USB výstupem, ušetříš si práci s kabely a převodem. K tomu budeš potřebovat kabel, obvykle 3,5 mm jack do USB nebo RCA do USB, záleží na tom, co máš. Pak to napojíš na počítač.

Na úpravu zvuku doporučuju Audacity, je zdarma a má spoustu funkcí. Můžeš tam použít filtry na odstranění šumu, jako je Noise Reduction, a pak experimentovat s EQ pro vylepšení basů a výšků. Taky se hodí normalizace hlasitosti, aby všechny nahrávky zněly vyrovnaně.

Na co si dávat pozor? Hlavně na kvalitu kazet, jestli jsou moc opotřebovaný – můžeš je i vyčistit, ale pokud už jsou hodně zničený, tak lepší je nahrát co nejdřív než se zhorší ještě víc. Ať to máš co nejvyšší kvalitu hned při digitalizaci – čím lepší výchozí materiál, tím lepší konečný zvuk. Takže hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
15. 8. 2024
Helena Kovaříková
Helena Kovaříková