Audacity.cz/Fórum/Jak vyčistit nahrávku od nežádoucích frekvencí s EQ?

Jak vyčistit nahrávku od nežádoucích frekvencí s EQ?

Zdravím všechny, potřebuju pomoct s nahrávkou, kterou jsem udělal v Audacity. Slyšel jsem, že používání EQ může být skvělý způsob, jak odstranit nežádoucí frekvence a vylepšit celkový zvuk. Mám ale pocit, že vůbec nevím, kde začít. Jak přesně bych měl vybrat ty správné frekvence, které chci odstranit? Je lepší použít high-pass filter na nízké frekvence nebo spíš se zaměřit na některé nepříjemné střední tóny? A co když mám pocit, že mi EQ hrozně zkresluje zvuk? Jak se tomu dá předejít? Mám zkoušet různé nastavení a poslouchat nebo existuje nějaký trik, jak si ušetřit čas? Hrozně bych ocenil, kdyby někdo mohl sdílet nějaké tipy nebo možná i zkušenosti s tím, jak upravit EQ tak, aby to opravdu fungovalo. Taky by mě zajímalo, jestli je dobrý nápad používat EQ na každý jednotlivý nástroj nebo spíš jen na celkovou mixáž. Díky moc za jakékoli rady!

142 slov
1.4 minut čtení
16. 12. 2023
Matěj Holuša
Matěj Holuša

Když chceš vyčistit nahrávku EQ, tak začni tím, že si poslechneš, co ti vadí. Na nízké frekvence klidně použij high-pass filter, to je dobrý krok na odstranění hluku nebo nežádoucího basu. Slyšíš-li nějaký nepříjemný zvuk ve středním pásmu, tak zkuste použít notch filter a vyříznout konkrétní frekvenci. Obecně platí, že mírné úpravy jsou lepší než drsné zásahy, takže se snaž to nedělat extrémně. Když ti EQ zkresluje zvuk, dej pozor na to, jak moc zvýrazňuješ nebo snižuješ frekvence – lepší je mít rozumné boosty a cuty. Můžeš taky zkusit poslouchat nahrávku na různých zařízeních, abys zjistil, jak to zní jinde. Je fajn EQ použít na jednotlivé nástroje v mixu, ale klidně i na celkovou stopu. Správně zvolený EQ může udělat zázraky, ale chce to čas a experimentování.

127 slov
1.3 minut čtení
15. 2. 2024
Adéla Kučerová
Adéla Kučerová

S EQ je to tak, že nejlepší je začít s high-pass filtrem, hlavně na nahrávkách, kde máš hodně nízkých frekvencí, co ti dělají neplechu. Obvykle tak kolem 80 Hz nahoru a uvidíš, jak se to zlepší. Pak se zaměř na střední pásmo, kde často bývá to nepříjemné, třeba 300-500 Hz, to může být dost "muddy". Zkus si hrát s úzkými pásmy a poslechnout si, co se děje. Když ti EQ zkresluje zvuk, moc to nezesiluj; radši ubírej, než přidávej. A jo, klidně si dej EQ na každý nástroj zvlášť, ale buď opatrnej, abys to nepřehnal. Mixáž je umění, takže experimentuj a poslouchej! Ušetří ti to čas mít nějaký vzor U zadání a pak se k tomu vracet.

117 slov
1.2 minut čtení
20. 12. 2024
Ladislav Navrátil
Ladislav Navrátil