Audacity.cz/Fórum/Proč se mi dělá šum při spojování zvuku a videa v programu?

Proč se mi dělá šum při spojování zvuku a videa v programu?

Nedávno jsem se pustil do editace svých videí a používám k tomu program Audacity, protože jsem slyšel, že je super pro zpracování zvuku. Když ale spojím audio a video dohromady, tak se mi neustále objevuje nějaký šum, který vůbec nevím, odkud se bere. Zkusil jsem to několikrát a pokaždé je to stejné. Možná je to něco se špatným nastavením nebo s tím, jak exportuji soubory? Snažil jsem se hledat rady na internetu, ale buď jsem našel jen základní informace, nebo jsem narazil na technické termíny, které mi nic neříkají. Mám pocit, že zvuk je po spojení s videem nekvalitní a rozhodně to kazí celý dojem z videa. Přitom jsem použil kvalitní mikrofon a všechno si nahrál v klidném prostředí. Nevíte někdo, co by mohlo být příčinou toho šumu? Je možné, že by to mohlo mít něco společného s formátem souboru, který používám? Nebo jestli třeba dělám něco špatně při nastavení projektu v Audacity? Zkoušel jsem různá nastavení bitové rychlosti i vzorkovací frekvence, ale žádná změna nepomohla. Jestli máte nějaké tipy nebo zkušenosti, budu moc rád za jakoukoliv pomoc!

178 slov
1.8 minut čtení
19. 10. 2024
Ludmila Fučíková
Ludmila Fučíková

Šum při spojování zvuku a videa může být způsoben několika faktory. Zkus zkontrolovat, jestli máš správně nastavenou vzorkovací frekvenci. Pokud nahráváš v Audacity třeba na 44100 Hz a video je nastaveno na jinou hodnotu, může to způsobit problémy. Taky se podívej na to, jestli nemáš zapnutý nějaký efekt nebo filtr v Audacity, co by mohl zvuk zkreslovat. Když exportuješ audio, zkoušej různé formáty - WAV je obvykle lepší než MP3 pro kvalitu. Další věc je, že pokud máš špatné nastavení vstupu nebo výstupu v programu, může se to taky projevit jako šum. Zkus si nastavit jiný audio driver v Audacity (ASIO nebo WASAPI), pokud to máš možnost. A nakonec uvidíš, jestli pomůže ztlumit okolní šum přímo při nahrávání. Držím palce!

120 slov
1.2 minut čtení
20. 9. 2024
Barbora Šulcová
Barbora Šulcová

Zdravím, to šumění může mít pár příčin. První věc, co mě napadá, jsou rozdílné vzorkovací frekvence mezi videem a zvukem. Zkus se podívat, jestli máš v Audacity i videu stejnou vzorkovací frekvenci jako v audiosouboru. Pokud ne, tak to může způsobit desynchronizaci a tím pádem i šum. Pak je taky důležitý formát exportu – některé formáty jako MP3 můžou přidávat artefakty, zkus WAV nebo FLAC pro lepší kvalitu. Můžeš zkusit i normalizaci zvuku v Audacity nebo použít nějaké odšumovací filtry, když už máš nahraný vzhledem k okolním zvukům. Taky si dej pozor na úroveň hlasitosti, jestli nemáš některé části přebuzené. Zkrátka se zkus zaměřit na tyhle věci a uvidíš, třeba to pomůže.

112 slov
1.1 minut čtení
14. 6. 2024
Libor Doležel
Libor Doležel