Audacity.cz/Fórum/Nastavení metronomu v Audacity pro lepší synchronizaci zvuku a obrazu?

Nastavení metronomu v Audacity pro lepší synchronizaci zvuku a obrazu?

Zdravím všechny, chci se zeptat, jak přesně nastavit metronom v Audacity. Potřebuju to hlavně proto, abych mohl lépe synchronizovat zvuk s obrazem při editaci videí. Mám pocit, že když budu mít nějaký pravidelný rytmus, bude to pro mě jednodušší a výsledný produkt bude vypadat profesionálněji. Zkoušel jsem už několik různých metod, ale buď ten metronom vůbec neslyším, nebo se mi nedaří správně nastavit tempo, aby to odpovídalo tomu, co potřebuji. Také bych rád věděl, jestli je možné metronom používat i při natáčení živého zvuku, protože občas je těžké udržet rytmus bez nějakého vodítka. Vím, že Audacity má spoustu funkcí a někdy je to trochu složité se v tom vyznat. Pokud byste měli nějaké tipy nebo postupy, jak na to, budu moc vděčný. Může mi někdo říct krok za krokem, jak na to? Díky moc!

134 slov
1.3 minut čtení
26. 1. 2025
Štěpán Zlámal
Štěpán Zlámal

Nastavit metronom v Audacity je celkem jednoduchý proces. Otevři Audacity a v horním menu najdi „Generovat“ a potom vyber „Metronom“. Tady si můžeš nastavit tempo v BPM podle toho, co ti vyhovuje. Pokud chceš, aby byl metronom slyšet při natáčení, tak se doporučuje mít ho zapnutý v playbacku, ale musíš mít nastavené mikrofonní vstupy tak, aby to neovlivnilo kvalitu zvuku, co natáčíš.

Je fakt dobrý mít někde vedle obrazovku s videem, abys mohl sledovat synchronizaci. Když nastavíš metronom na stejnou hodnotu jako tempo ve tvém videu, měl bys mít lepší kontrolu nad rytmem. Zkus to párkrát nahrát a upravit podle potřeby. Klidně si hraj s úrovní hlasitosti metronomu, aby ses s ním lépe sžil.

Při editaci pak můžeš použít funkci „Zpoždění“ u zvukových stop, pokud se ti něco nezdá. Snad ti to pomůže udělat ten proces o něco jednodušší!

139 slov
1.4 minut čtení
13. 9. 2024
Robert Coufal
Robert Coufal

Metronom v Audacity se dá nastavit celkem jednoduše. Otevři Audacity a pak v horním menu najdi možnost "Generovat" a pak "Metronom". Tady si můžeš vybrat tempo, což je důležitý krok, aby ti to sedělo na to, co potřebuješ. Klidně začni s nějakým základním tempem kolem 120 BPM a zkus si to přehrát. Můžeš si to pak doladit podle potřeby.

Pokud ho chceš slyšet lépe, zkus zvýšit úroveň hlasitosti metronomu v mixáku nebo v efektu, aby se ti to lépe poslouchalo během natáčení nebo úprav. Ohledně živého natáčení - metronom můžeš pustit předem a nahrávat zároveň. Jen si dej pozor, aby jsi měl sluchátka, jinak to bude slyšet i na nahrávce.

Jo a nezapomeň si ho před natáčením pustit párkrát, abys se s ním sžil. Pak už by neměl být problém s tou synchronizací zvuku a obrazu. Hlavně trénuj a buď trpělivý, ono to pak půjde lépe!

144 slov
1.4 minut čtení
27. 10. 2024
Martin Špaček
Martin Špaček