Audacity.cz/Fórum/Můžu použít metronom v Audacity, když dělám video? Jak na to?

Můžu použít metronom v Audacity, když dělám video? Jak na to?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně použití metronomu v Audacity. Mám v plánu vytvořit nějaké video, které bude obsahovat hudbu a chtěl bych mít jistotu, že bude všechno pěkně synchronizované. Vím, že Audacity je skvělý nástroj pro zpracování zvuku a má spoustu funkcí, ale nejsem si úplně jistý, jak přesně nastavit metronom, abych ho mohl použít při nahrávání nebo editaci zvuku pro moje video. Myslíte, že je to vůbec možné? A pokud ano, mohli byste mi prosím přiblížit, jak na to? Co všechno je potřeba udělat – musím něco stáhnout nebo nainstalovat navíc? A co když chci mít metronom slyšet v pozadí během nahrávání? Jak to funguje s různými tempo a časovými podpisy? Také mě zajímá, jestli mohu metronom nějakým způsobem synchronizovat s videem, protože bych rád, aby se všechny rytmy a údery shodovaly s obrazem. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Děkuji moc za jakoukoliv radu!

148 slov
1.5 minut čtení
31. 1. 2025
Ladislav Hlávka
Ladislav Hlávka

Metronom v Audacity můžeš použít, ale je to trošku ošemetný. Audacity má vestavěnou funkci metronomu, kterou si můžeš zapnout před nahráváním. Stačí kliknout na "Transport" v horním menu, pak vybrat "Metronome" a tam to nastavit. Můžeš nastavit tempo a časový podpis podle toho, co potřebuješ.

Pokud chceš metronom slyšet při nahrávání, musíš mít zapnuté monitorování zvuku ve tvém záznamovém zařízení. Pak ho uslyšíš v pozadí a můžeš se k tomu synchronizovat.

Pokud jde o synchronizaci s videem, to už je složitější. Doporučuju nahrát zvuk s metronomem a pak to vložit do softwaru pro editaci videa, jako je třeba DaVinci Resolve nebo Adobe Premiere. Tam už si můžeš hrát s tím, aby se rytmus shodoval s obrazem.

Zkus to a kdyžtak se ptej dál.

123 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2025
Adéla Vejvodová
Adéla Vejvodová

Metronom v Audacity se dá použít, ale není to tak přímočaré. Můžeš si zapnout metronom pomocí funkce „klik“ v Audacity. Tohle ti pomůže mít nějakou základní rytmickou strukturu během nahrávání. Stačí jít do menu Nástroje a vybrat „Zobrazit metronom“, kde můžeš nastavit tempo a časový podpis, co potřebuješ.

Když nahráváš, ujisti se, že máš dostatečně zesílený zvuk, aby jsi slyšel kliknutí metronomu v pozadí. Pokud bys chtěl mít metronom synchronizovaný s videem, tak to bude složitější – budeš muset ručně nastavit časování v Audacity podle videa, což může být náročné.

Není potřeba nic extra stahovat, ale doporučuji si zkontrolovat, jestli máš poslední verzi Audacity pro všechny funkce. Také si dej pozor na to, že při exportu zvuku z Audacity do videa pak může být nutné upravit synchronizaci ručně, pokud se to nezdá být perfektní. Takže trocha trpělivosti a zkoušení a mělo by to fungovat.

143 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Blanka Šimková
Blanka Šimková