Audacity.cz/Fórum/Jak mohu synchronizovat zvuk s videem v Audacity?

Jak mohu synchronizovat zvuk s videem v Audacity?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně synchronizace zvuku s videem v Audacity. Mám nějaké video, které jsem natočil, a k tomu jsem nahrál zvuk samostatně, ale teď nevím, jak tyto dva prvky spojit tak, aby to dávalo smysl. Četl jsem, že Audacity je skvělý nástroj pro úpravu zvuku a přidávání efektů, ale co se týče videa, nejsem si jistý, jestli je to vůbec možné. Jak se vlastně dostat k tomu, aby zvuk odpovídal obrazovým částem videa? Existují nějaké konkrétní postupy, které se dají snadno použít? Mám několik stop a chci je sesynchronizovat tak, aby všechny odpovídaly tomu, co se na videu děje. Je pravda, že bych měl začít tím, že si nastavím tempo nebo něco podobného? A co když se mi to nepodaří na poprvé? Existují nějaké triky nebo tipy, které by mi mohly pomoct? Omlouvám se za množství otázek, ale opravdu nevím, kde začít a jak to celé udělat správně. Předem díky za pomoc!

155 slov
1.6 minut čtení
6. 3. 2024
Marek Kovář
Marek Kovář

Pokud chceš synchronizovat zvuk s videem v Audacity, je dobrý si uvědomit, že Audacity je primárně určený na zpracování zvuku, takže video přímo neupravíš. Nejprve doporučuju exportovat zvuk ze svého videa, to uděláš tak, že použiješ nějaký video editor, který ti umožní oddělit zvukovou stopu. Pak si ve Audacity otevři ten zvuk, co jsi nahrál.

Na synchronizaci zvuku se hodí mít nějaké vizuální signály v původním videu, třeba když se něco stalo nebo někdo promluvil. Takže si můžeš třeba pustit video vedle a podle toho upravit časování svých zvukových stop. Pokud je to potřeba, můžeš stopy posouvat vpřed nebo vzad. Můžeš taky použít funkci 'snapping', aby ti to lépe sedlo na mřížku.

Když to nebude hned fungovat, nevadí, dej si pauzu a zkus to znovu. Někdy pomůže i změnit tempo nebo použít funkci "change speed". A pokud hledáš víc přesnosti, zkus nastavit marker na důležitý moment ve zvuku a pak ho porovnat s obrazem. Také se vyplatí exportovat finální mix zpět do video editovacího programu a tam zkontrolovat, jestli je vše ok.

170 slov
1.7 minut čtení
14. 5. 2024
Milena Špačková
Milena Špačková

Audacity je primárně určený na úpravu zvuku a nemá přímou podporu pro video, takže pokud chceš synchronizovat zvuk s videem, musíš na to použít jiný software. Nejprve si dej video do nějakého video editoru (např. DaVinci Resolve, Adobe Premiere nebo i něco jednoduššího jako Windows Movie Maker). Tam můžeš importovat svůj zvuk a pak ho synchronizovat s obrazem.

Pokud jde o samotnou synchronizaci, začni tím, že si vyhledáš konkrétní momenty ve videu, kde se děje něco důležitého (např. mluvení nebo nějaký zvuk) a podle toho nastavíš zvukové stopy v editoru. Obvykle se používá funkce "drag and drop" pro posun zvuku na časové ose. Můžeš taky použít vizuální signály, jako jsou pohyby rtů, aby ses ujistil, že zvuk sedí.

Pokud něco nevyjde na poprvé, neboj se experimentovat – zkus posunout zvuk o pár milisekund nebo použít funkci "nudge" pokud to tvůj editor umí. Taky je dobrý si občas pustit celou stopu, abys slyšel, jestli všechno ladí. Trpělivost a pokus-omyl jsou klíčový. Hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
4. 8. 2024
Ludmila Chalupová
Ludmila Chalupová