Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když se mi zvuk posunuje v video projektu?

Co dělat, když se mi zvuk posunuje v video projektu?

Při práci na videu jsem narazil na dost velký problém, který mi dává zabrat a možná se s ním setkal někdo z vás. Mám projekt, ve kterém mám spoustu záběrů a snažím se je poskládat dohromady. Když pak video přehraju, tak zjistím, že zvuk neodpovídá obrazům. Občas to vypadá jako starý film, kde se zvuk posunul a není to vůbec příjemné. Nejdřív jsem si myslel, že to může být nějaká chyba při exportu, ale pak jsem zjistil, že i když to přehrávám v různých přehrávačích, pořád je to stejné. Dokonce i při úpravách ve videoprodukčním softwaru mě to trápí. Zkoušel jsem nastavit různé formáty videa a zvuku, ale problém přetrvává. Měnil jsem také nastavení projektu a snažil se synchronizovat zvuk s videem ručně, ale ani to nepomohlo. Je hodně možností, co by mohlo způsobovat tento posun. Mohlo by to být něco s kodeky nebo špatným importem zvukových stop? Taky jsem slyšel o latencích, ale tomu moc nerozumím. Vím, že je důležité mít správně nastavený vzorkovací kmitočet a bitovou hloubku, ale jak to ovlivňuje výsledný projekt? Nevíte někdo, co by mohlo být příčinou tohoto problému? Jaké jsou nejlepší postupy pro zajištění toho, aby zvuk byl vždy dokonale synchronizovaný s obrazem? Jsem už dost frustrovaný a rád bych se posunul dál s tímto projektem. Takže pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně toho, jak vyřešit tento problém se zvukem ve videu, budu moc vděčný!

232 slov
2.3 minut čtení
16. 11. 2024
Radek Trnka
Radek Trnka

Tak to je dost frustrující, když se ti zvuk posouvá. Mně se to stávalo, když jsem měl špatně nastavený vzorkovací kmitočet. Zkus se podívat, jestli máš všechny audio stopy ve stejném formátu jako video. Taky můžeš zkusit převést zvuk do jiného formátu a pak ho znovu importovat. Někdy pomůže i přeinstalovat kodeky nebo zkontrolovat aktualizace softwaru, co používáš. Pokud se ti to dělá při přehrávání v různých přehrávačích, může být problém i v hardwaru nebo ovladačích zvuku na počítači. Jinak pravidelně kontroluj synchonizaci, třeba si to rozděl na menší části a synchronizuj po kusech. Pak bys mohl mít větší šanci, že to bude sedět. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
21. 6. 2024
Stanislav Švec
Stanislav Švec

Když se ti zvuk posunuje, můžeš zkusit pár věcí. První věc, co mě napadá, je zkontrolovat vzorkovací frekvenci zvuku a videa. Mělo by to být stejné, jinak ti to může dělat potíže se synchronizací. Zkus si také ověřit, jaké kodeky používáš; někdy může být problém v nekompatibilitě.

Další tip je zkusit importovat zvukové stopy znovu, možná se při prvním importu něco pokazilo. Pokud používáš vícero stop, ujisti se, že všechny jsou ve stejném formátu a kvalitě. Někdy pomůže i přepnout na jiný přehrávač nebo exportovat video do jiného formátu, protože některé programy mohou mít problémy s určitými kodeky. Když jsi říkal o latencích, tak to může znamenat, že máš špatně nastavený audio buffer v tvém software. Zkus ho snížit nebo zvýšit a uvidíš, jestli to pomůže.

Pokud to pořád nefunguje, zkus zvuk v nějakém jiném programu upravit a pak ho znovu nasadit do projektu. Taky je dobrý si udělat kopii projektu před většími změnami, abys nemusel začínat od znova. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
26. 8. 2024
Zuzana Pospíšilová
Zuzana Pospíšilová