Audacity.cz/Fórum/Jak vytvořit rytmickou skladbu v 7/8 taktu?

Jak vytvořit rytmickou skladbu v 7/8 taktu?

Zajímalo by mě, jak na to, když chci vytvořit skladbu v 7/8 taktu. Vím, že to je netradiční takt a dost lidí má problém se do něj dostat. Jak vlastně správně rozložit rytmus, aby to znělo dobře a ne jako nějaký chaotický experiment? Myslím tím, jaké akordy použít, jak dlouho trvat jednotlivým notám a jestli se dá ten rytmus nějakou formou předem naplánovat nebo je lepší improvizovat? Slyšel jsem, že v tomhle taktu se dá hrát hodně zajímavě, ale bojím se, že to nezvládnu. Mám nějaké zkušenosti s běžnými 4/4 takty, ale tohle je pro mě úplně nová dimenze. Jak začít? Měly by tam být nějaké zvláštní prvky nebo techniky, které by mi mohly pomoci dostat se do správného flow? A co třeba použití různých nástrojů nebo efektů v Audacity? Měla by být skladba rychlá nebo spíš pomalejší? Co si myslíte o melodických linkách v takovémto rytmu? Jak je vlastně skloubit s bicími, aby to celé drželo pohromadě? Rád bych slyšel vaše názory a tipy od těch, co už mají s tímto taktem zkušenosti. Děkuju!

175 slov
1.8 minut čtení
26. 3. 2024
Anna Burianová
Anna Burianová

Když chceš vytvořit skladbu v 7/8, tak si nejdřív uvědom, že ten takt se dá rozdělit na 3+2+2 nebo 2+2+3, což ti může pomoct s rytmickým uspořádáním. Zkus si zahrát nějaké akordy na kytaru nebo klavír a najdi si melodii, co se ti líbí. Můžeš začít pomalu a pak zrychlovat, nebo naopak. Různé nástroje jako perkusivní nástroje nebo syntetizátory můžou dodat zajímavý zvuk. Co se týče bicích, snaž se udělat nějaké jednoduché beaty, které budou držet rytmus pohromadě. Klidně používej různý efekty v Audacity, aby to znělo víc živě. Melodie by měla mít prostor mezi notama, jinak to může znít přeplácaně. Takže klidně improvizuj a hraj si s tím. V tomhle rytmu je fakt důležitý se cítit pohodlně, takže hraj to tak, jak ti to sedí.

126 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2024
Štěpán Procházka
Štěpán Procházka

Vytvoření skladby v 7/8 je fakt výzva, ale úplně to nezvládneš. Začni s jednoduchým rytmickým vzorem, třeba 2+2+3 nebo 3+2+2, to ti pomůže se do toho dostat. Na akordy můžeš použít třeba minory a dominantní akordy, klidně experimentuj. Délka not záleží na tom, jak chceš, ale zkus kombinovat delší a kratší noty, aby to nebylo monotónní.

Co se týče melodických linek, zkus si je napsat na klavíru nebo kytaře a hraj v pomalejším tempu, pak to dáš rychleji. Bicí by měly podporovat ten rytmus, takže zkus použít nějaké perkusivní nástroje spolu s basovým bubnem. V Audacity si pohraj s efekty jako reverb nebo delay, hezky to dodá atmosféru.

Skladba může být rychlá nebo pomalá, záleží na náladě, co chceš vyjádřit. Zkrátka improvizuj a uvidíš, co ti sedne. Hlavně se neboj experimentovat! Skvělé je i poslouchat nějaký kapely nebo skladby v tomhle taktu pro inspiraci.

142 slov
1.4 minut čtení
16. 12. 2024
Žaneta Zichová
Žaneta Zichová