Audacity.cz/Fórum/Co to znamená, když má skladba 5/4 takt?

Co to znamená, když má skladba 5/4 takt?

Slyšel jsem o tom, že některé skladby mají v notách napsaný 5/4 takt a vůbec nevím, co si pod tím představit. Můžete mi prosím vysvětlit, co to vlastně znamená? Jak se to liší od běžnějších taktů jako 4/4 nebo 3/4? Zajímá mě, jak se takový takt projevuje v hudbě a jestli je nějaký specifický styl, který ho využívá. Takt 5/4 mi přijde jako něco zvláštního a zároveň fascinujícího. Vím, že to může mít vliv na rytmus a celkovou atmosféru skladby. Setkal jsem se s názory, že skladby v 5/4 jsou často složitější nebo méně přístupné. Jak to vidíte vy? Dáváte přednost skladbám v těchto atypických taktech, nebo raději zůstáváte u tradičnějších rytmů? Jaké konkrétní příklady skladeb v 5/4 bych mohl poslechnout? Ať už jde o jazz, rock nebo jiný žánr, zajímají mě vaše tipy a zkušenosti. Jak moc je náročné hrát na nástroje skladby s tímto taktem? Je potřeba mít nějaké speciální dovednosti? Omlouvám se za spoustu otázek najednou, ale doufám, že mi někdo osvětlí tuto zajímavou problematiku.

168 slov
1.7 minut čtení
12. 8. 2024
Šárka Hladíková
Šárka Hladíková

Takt 5/4 znamená, že v každém taktu je pět dob a každá doba má hodnotu čtvrtiny noty. To je celkem nezvyklé, protože většina populární hudby používá 4/4 takt, což je mnohem běžnější a uživatelsky přívětivější. 5/4 může znít trochu těžkopádně nebo neobvykle, protože to narušuje očekávaný rytmus.

Slyšel jsem, že některé skladby v 5/4 zní jako by měly "skok" nebo "vlničení" – třeba "Take Five" od Dave Brubecka je klasika. V jazzu a progresivním rocku se to často objevuje, protože tam tvůrci rádi experimentují s rytmem. Není to tak, že by byly tyhle skladby složitější, ale prostě vyžadují jiný způsob myšlení o rytmu.

Hrát na nástroje v 5/4 může být výzva, ale dá se to zvládnout. Je dobré mít cit pro rytmus a schopnost počítat trochu jinak než u tradičních taktů. Kdo hraje na bicí nebo klávesy, měl by být schopný se tím prokousat – chce to prostě cvik.

Pokud hledáš další příklady, kromě "Take Five" bys mohl zkusit "Mission: Impossible Theme" od Lalo Schifrina. Zkrátka, 5/4 je zajímavý způsob, jak obohatit hudbu a určitě stojí za poslech.

177 slov
1.8 minut čtení
1. 4. 2024
Pavla Netolická
Pavla Netolická

5/4 takt je fakt zajímavý. V podstatě to znamená, že v každém taktu máš pět dob. Oproti běžnějším 4/4 nebo 3/4, kde je to víc pravidelný a snadno se na to tančí, 5/4 je jako trochu chaotičtější. Může to znít divně, ale právě ta asymetrie dává skladbám zajímavý groove. Slyšel jsem, že takty jako 5/4 se často objevují v jazzu, ale i v rocku a progresivní hudbě. Znám třeba skladbu "Take Five" od Dave Brubecka, což je klasika. Nebo "Money" od Pink Floyd, tam je taky pětkový takt. Hraní na nástroje s tímhle taktem může být výzva, chce to trochu cviku a cit pro rytmus, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout. A k tomu přístupu – pro někoho může být 5/4 těžký na poslech, ale pro mě je to prostě něco jiného a vzrušujícího. Takže klidně zkus objevovat skladby v tomhle taktu, možná ti to otevře nový obzory.

151 slov
1.5 minut čtení
23. 12. 2024
David Přibyl
David Přibyl