Audacity.cz/Fórum/Jak přidat přírodní zvuky do mých beatů v Audacity?

Jak přidat přírodní zvuky do mých beatů v Audacity?

Už delší dobu se snažím oživit své muzikantské projekty a přemýšlím, jak by se daly obohatit o přírodní zvuky. Mám Audacity a chtěl bych vědět, jak do svých beatů začlenit různé zvuky z přírody, jako třeba šumění listí, zpěv ptáků nebo zvuk vody. Mám nějaké nahrávky, ale nevím, jak je správně importovat a pak je sladit se svými beaty. Zkoušel jsem to už několikrát, ale buď mi to vůbec nevyšlo, nebo to znělo dost podivně. Také bych rád věděl, jestli je potřeba ty zvuky nějak upravovat nebo jestli je lepší je nechat tak, jak jsou. Nechci, aby moje skladby zněly chaoticky, ale spíše harmonicky a přirozeně. Jak tedy na to? Mohl by mě někdo provést tímto procesem krok za krokem? Jaké další tipy byste doporučili, abych mohl opravdu využít potenciál těchto přírodních zvuků? Díky moc!

135 slov
1.4 minut čtení
17. 5. 2023
Kamila Čermáková

Když chceš přidat přírodní zvuky do svých beatů v Audacity, tak to není zas tak složitý. Nejprv si nahrávky otevři v Audacity – stačí jen je přetáhnout do programu. Pak si je pusť a zkus je srovnat s tvými beaty. Můžeš je klidně ztlumit, aby nepřehlušily hlavní melodii, ale dodaly takový ten pocit přírody.

Pokud zvuky zní moc rušivě, můžeš zkusit použít efekty jako reverb nebo echo, aby se víc spojily s tvým trackem. Někdy je fajn ty zvuky trochu upravit, třeba oříznout části, které se ti nelíbí, nebo je zpomalit.

Pokud máš šumění listí nebo zvuk vody, můžeš je dát na začátek nebo na konec skladby jako takovou atmosféru. Zpěv ptáků můžeš zase zakomponovat do refrénu, aby to vypadalo přirozeně. Hlavně se snaž najít dobrou rovnováhu mezi těmi zvuky a tvým rytmem, aby to znělo harmonicky.

Neboj se experimentovat a poslouchat to z různých úhlů, třeba i na jiných reprácích nebo sluchátkách. A jakmile najdeš kombinaci, která ti sedí, klidně ji ulož a dej si pauzu, ať na to můžeš kouknout s čistou hlavou později.

177 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2024
Vladimír Vašíček

Nejdřív si otevři Audacity a importuj svoje přírodní zvuky – to uděláš jednoduše přes Soubor > Importovat > Zvuk. Pak si je přetáhni do projektu, kde máš svoje beaty. Můžeš použít víc tracků, aby ses s tím mohl lépe vyhrát. Zkus třeba upravit hlasitost těch přírodních zvuků – vyber stopu a v menu nahoře najdeš efekt jako Normalizace nebo Zesílení, to ti pomůže je sladit s beaty.

Pak můžeš zkusit použít efekty jako Reverb nebo Echo, aby to znělo víc prostorově, což se k přírodním zvukům hodí. Pokud ti to stále zní chaoticky, zkus to trošku ořezat – označ části, které se ti nelíbí, a vymaž je. Taky si hraj s temporálními změnami – ve vlastnostech stopy můžeš měnit rychlost, což může pomoct, když chceš, aby se zvuky lépe hodily do rytmu.

A pozor na frekvence - někdy je dobrý použít EQ (ekvalizér), abys odstranil nežádoucí frekvence a pomohl tak více vyniknout tvým beatům. Vždycky pak poslouchej celou skladbu jako celek, abys posoudil, jestli to zní dobře. Experimentuj a neboj se hrát si s různými kombinacemi! Hodně štěstí!

176 slov
1.8 minut čtení
9. 10. 2022
Andrea Jirková
Audacity.cz/Články/Experimenty s beaty
Integrace přírodních zvuků do elektronických beatů: Jak obohatit vaše rytmické kompoziceObjevte, jak zachytit a využít zvuky z přírody k obohacení vašich elektronických beatů a rytmických skladeb.
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2020
Andrea Malá
Přečíst článek