Audacity.cz/Fórum/Proč mám takové zpoždění při nahrávání zvuku s externím mikrofonem?

Proč mám takové zpoždění při nahrávání zvuku s externím mikrofonem?

Nedávno jsem začal používat externí mikrofon, protože jsem chtěl zlepšit kvalitu svého zvuku při nahrávání, ale narazil jsem na problém, který mě dost frustruje. Když nahrávám, všiml jsem si, že je tu výrazné zpoždění mezi tím, co říkám a tím, co se skutečně nahrává. Nejenže to ztěžuje samotné nahrávání, ale také mi to komplikuje editaci zvuku v Audacity. Zkoušel jsem různé nastavení a dokonce i jiný USB port, ale zpoždění pořád přetrvává. Nevíte, čím by to mohlo být? Je možné, že to souvisí s latencí? A co byste doporučili, abych toto zpoždění minimalizoval? Měnil jsem také nastavení bufferu a snažil se pochopit, jak fungují ovladače pro mikrofony, ale pořád se mi nedaří najít ideální řešení. Rád bych slyšel vaše zkušenosti nebo tipy na to, jak to vyřešit. Je možné, že problém může být i ve výkonu mého počítače nebo v nastavení Audacity? Každá rada by pomohla, protože chci dosáhnout co nejlepší kvality zvuku bez zpoždění.

155 slov
1.6 minut čtení
26. 11. 2022
Milena Šulcová
Milena Šulcová

Zpoždění při nahrávání se většinou váže na latenci, jak jsi správně zmínil. Když používáš USB mikrofon, může to být problém s ovladači nebo nastavením bufferu. Zkus zmenšit hodnotu bufferu v Audacity, čím menší, tím rychlejší odezva, ale pozor na to, aby ti to nezpůsobilo praskání zvuku. Někdy pomůže taky zkontrolovat, jestli máš aktuální ovladače pro mikrofon a zvukovku. Můžeš zkusit i jiný DAW (např. Reaper) a uvidíš, jestli je tam stejný problém. Pokud máš slabší počítač, tak ten výkon může taky hrát roli, zkus vypnout nepotřebné aplikace během nahrávání. Taky si dej pozor na to, že pokud máš zapnuté efekty nebo monitoring v reálném čase, tak to může zpoždění ještě zhoršit. Takže hlavně experimentuj s těmito nastaveními a snad najdeš něco, co ti to vyřeší.

125 slov
1.3 minut čtení
26. 9. 2024
Radek Trnka
Radek Trnka

Zpoždění při nahrávání zvuku je často způsobeno latencí, což je časový interval mezi tím, co se zvuk zachytí mikrofonem a tím, co se začne přehrávat. Zkus zkontrolovat nastavení bufferu v Audacity – menší velikost bufferu může snížit latenci, ale pokud je příliš malý, může se začít projevovat přerušování. Ovladače pro externí mikrofony jsou taky důležité, zkus aktualizovat ovladače nebo používat ovladače specifické pro tvůj mikrofon, pokud existují. Dalším faktorem může být výkon počítače – pokud máš slabší stroj, může to zpomalovat zpracování zvuku. Také se ujisti, že nemáš otevřené jiné náročné programy při nahrávání. Jestli používáš USB mikrofon, zkus jiný USB port (ideálně 3.0) nebo použij audio rozhraní s nízkou latencí, to může hodně pomoct. Zkrátka, experimentuj s různými nastaveními a zjisti, co ti nejvíc sedne.

126 slov
1.3 minut čtení
28. 7. 2024
Radek Kopecký
Radek Kopecký