Audacity.cz/Fórum/Jak mohu snížit latenci při nahrávání z externí zvukové karty?

Jak mohu snížit latenci při nahrávání z externí zvukové karty?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně latence, když nahrávám zvuk přes externí zvukovou kartu. Poslední dobou jsem si pořídil novou zvukovku, protože jsem chtěl zlepšit kvalitu nahrávek, ale začal jsem si všímat, že když nahrávám třeba kytaru nebo zpěv, tak je tam nějaký ten časový posun, který mi dost komplikuje práci. Zkoušel jsem různé nastavení v softwaru, ale pořád mám pocit, že latence je příliš vysoká. Mám Audacity a už jsem se díval na jejich různé návody, ale asi dělám něco špatně. Tak mě zajímá, jaké konkrétní kroky byste mi doporučili? Je nějaký ideální nastavení bufferu, které by mi mohlo pomoci? Nebo snad existují nějaké ovladače, které bych měl stáhnout nebo aktualizovat? Slyšel jsem něco o ASIO ovladačích, ale nejsem si úplně jistý, jestli je to to pravé pro mě. Mám i pár pluginů, které používám při nahrávání a nevím, jestli ty by mohly mít vliv na latenci. Takže jaký máte tip na to, jak snížit latenci při práci s externí zvukovou kartou? Děkuji za jakoukoli radu!

167 slov
1.7 minut čtení
18. 5. 2023
Eduard Hájek
Eduard Hájek

Zkus se podívat na pár věcí, co by ti mohly pomoct. První je určitě zkontrolovat, jestli máš nainstalovaný správný ASIO ovladač pro svou zvukovku. Ty obvykle dost pomůžou s latencí. Pak si nastav buffer size v Audacity – čím menší číslo, tím menší latence, ale počítej, že při moc malém bufferu můžeš mít zase problémy s přerušováním zvuku. Zkus začít třeba na 128 samples a pak to ladit podle toho, jak to zvládá tvůj počítač. Pokud používáš pluginy při nahrávání, tak ty taky mohou zvyšovat latenci, takže můžeš zkusit nahrávat bez efektů a aplikovat je až později. Nakonec se ujisti, že nemáš na pozadí spuštěné zbytečné programy, které berou výkon. S tímhle bys měl být schopný snížit latenci a víc si užít nahrávání.

123 slov
1.2 minut čtení
3. 12. 2023
Martin Sýkora
Martin Sýkora

Zkus zkontrolovat nastavení bufferu v Audacity. Mělo by to být někde v předvolbách zvuku, obvykle čím menší buffer, tím nižší latence, ale taky větší šance na drop-outy. Takže zkus experimentovat třeba s hodnotama 64 nebo 128, uvidíš, co to udělá. Ovladače jsou důležitý, pokud máš možnost, stáhni si ASIO4ALL, to by mělo zlepšit latenci. Pluginy můžou taky hrát roli, pokud je používáš při nahrávání, tak to může zvyšovat latenci. Zkus je vypnout a uvidíš, jestli je to lepší. A dej pozor na to, zda nemáš zapnutý monitoring ve SW - to může způsobit zpoždění taky. Když všechno ostatní selže, zvaž upgrade zvukovky na něco s nižší latencí. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
10. 11. 2023
Jiří Krejčík
Jiří Krejčík